Pretraga

Na FER-u najviše slobodnog mjesta za jesenski rok

A- A+

Nešto manje od pet tisuća pristupnika državne mature nije uspjelo upisati željeni fakultet. Upravo potonje najviše zanima kakvo je stanje sa studijima nakon završenog ljetnog roka. Iz Agecije za znanost i visoko obrazovanje javljaju kako je na zagrebačkom FER-u ostalo najviše slobodnih mjesta za jesenski upisni rok. Zbog brojnih upita maturanata provjerili smo što se događa u situaciji ako se upisne kvote određene za strane studente ne popune, te na kojim se fakultetima najviše kandidata borilo za jedno upisno mjesto.

Ljetnom roku državne mature pristupilo je 34 482 kandidata, ali njih 4 710 nije upalo na željeni fakultet. Stoga, maturantima i drugim pristupnicima kojima se sreća nije nasmiješila preostaje ponovno pokušati na jesenskom upisnom roku. Pisali smo o tome koji su fakulteti popunili kvote, a na kojima je ostalo slobodnog mjesta, no provjerite gdje su kvote najmanje popunjene i što se događa s nepopunjenim upisnim mjestima za strance.

Izdvojeni članak

Važni datumi – jesenski rok 2012./ 2013.

Na FFZG-u 113 kandidata na jedno upisno mjesto

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za znanost i visoko obrazovanje najveći broj prijava u ljetnom roku bilo je za Filozofski fakultet u Zagrebu. Čak 16 596 kandidata odlčilo se za neki od studija na FFZG-u, a ujedno je na tom fakultetu bio najveći omjer prijavljenih u odnosu na upisnu kvotu. Za jedno upisno mjesto borilo se 113 maturanata i drugih pristupnika državne mature.

Među prva tri fakulteta na kojima je zabilježena najveća navala nalaze se još dva zagrebačka studija, Ekonomski fakultet s 8 993 prijave te Zdravstveno veleučilište sa 7 946 kandidata.

Najmanji, pak, broj prijava je bio za Visoku poslovnu školu s pravom javnosti u Višnjanu, njih 19, Međunarodno sveučilište u Dubrovniku 13 i Visoku poslovnu školu Minerva u Dugopolju sa samo šest prijava.

Izdvojeni članak

Provjerite na kojim fakultetima je ostalo mjesta za jesenski rok

Najviše slobodnog mjesta na FER-u

Među fakultetima koji nisu popunili svoje kvote na ljetnom roku nalazi se jedan od najpopularnijh studija, zagrebački FER. Čak 101 maturant će imati priliku upisati upravo taj fakultet na jesenskom roku, čime je FER ove godine postao studij na kojemu je ostalo naviše slobodnog mjesta.

Kvote za strane državljane ne prebacuju se nužno na Hrvate

S obzirom da sve više maturanata razbija glavu o tome što će biti s upisnim kvotama za strane državljane ukoliko se iste ne popune, odlučili smo doznati prebacuju li se upisna mjesta za Hrvate.

– Visoko učilište može odrediti prebacivanje kvote za strane studente u kvotu za državljane RH. Ukoliko visoko učilište ne odredi to prebacivanje tada se ne mogu prebaciti ta mjesta u kvotu za državljane RH, pojasnili su iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a.