Pretraga

NCVVO uputio važnu obavijest zbog kruženja lažne vijesti koja se tiče sudbine 32 tisuće maturanata

A- A+

U Facebook grupi koja broji gotovo 17 tisuća maturanata jučer je osvanula lažna snimka zaslona naslovne stranice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Na snimci zaslona prikazana je zapravo nepostojeća obavijest prema kojoj se tobože ponavlja ispit mature iz Hrvatskog. Zbog širenja ovakvih dezinformacija, NCVVO je uputio važnu obavijest svim maturantima.

Lažna snimka zaslona koja se pojavila u Facebook grupi Maturanti 2017./2018.

Jedan od maturanata odlučio je iskoristiti nezadovoljstvo svojih vršnjaka temom eseja iz Hrvatskog jezika i malo se ‘zaigrao’ u Photoshopu. Izradio je lažnu snimku zaslona Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u koju je ubacio nepostojeću obavijest prema kojoj se tobože ponavlja ispit mature iz Hrvatskog. O potencijalnim posljedicama svoga čina očito previše nije razmišljao.

Izdvojeni članak

Maturanti koji se žalite zbog Šimića na eseju iz Hrvatskog, niste u pravu: Evo i zašto!

Zbog širenja lažnih informacija, NCVVO je maturantima uputio važnu obavijest.

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ograđuje se od netočnih tvrdnji i informacija navedenih na društvenim mrežama vezanih uz provedbu ispita iz Hrvatskoga jezika – Školski esej. Molimo sve pristupnike da sve relevantne obavijesti i informacije prate isključivo na mrežnoj stranici Centra. Ispiti državne mature provode se dalje prema unaprijed utvrđenome Kalendaru i vremeniku provedbe ispita državne mature u šk. god. 2017./2018. – ljetni rok, poručili su iz NCVVO-a.

Glasnogovornica NCVVO-a potvrdila nam je kako se obavijest odnosila na spornu lažnu snimku zaslona.

Izdvojeni članak

Maturanti na B razini eseja dobili teži zadatak nego oni na A: Još su nam dali Šimića koji nije na popisu pjesnika

– NCVVO se ovim priopćenjem ograđuje od informacija na društvenim mrežama u kojima se navodi kako je na službenoj stranici Centra dana obavijest da je provedba ispita iz Hrvatskoga jezika – Školski esej poništena te da je određen novi termin pisanja ispita. S obzirom na to da je napravljen screenshot stranice Centra, profesionalno je reagirati, poručila je glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić.

Ponovimo za kraj, maturanti koji su jučer pisali esej na osnovnoj razini Hrvatskog jezika izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da je jedno od zadanih polaznih djela bila pjesma Opomena A.B. Šimića. Iako se žaliti službenim putem imaju pravo, njihova žalba u potpunosti je neutemeljena, budući da je ispitnim katalogom jasno propisano uz polazni tekst s popisa ispitnih djela u ispitu može biti zadan i neknjiževni ili književni tekst koji nije naveden u popisu književnih ispitnih djela za školski esej. Uostalom, i prethodnih godina događalo se da jedno od dva zadana djela bude ono izvan popisa. Više o tome pročitajte ovdje.