Pretraga

Maturanti koji se žalite zbog Šimića na eseju iz Hrvatskog, niste u pravu: Evo i zašto!

A- A+

Današnji esej na B razini mature iz Hrvatskog jezika i književnosti izazvao je pomutnju među maturantima. Nakon ispita javili su nam se neki kandidati tvrdeći da su među pjesmama dobili nepoznato djelo autora Antuna Branka Šimića, a u uvodu su o samom autoru morali navesti neke podatke. Smatraju to nedopustivim jer, kako kažu, Šimić i njegova djela nisu se nalazila u ispitnom katalogu za esej na B razini te zbog toga očekuju drugačije bodovanje. Pregledali smo ispitni katalog i utvrdili da maturanti ipak nemaju osnove za prigovore.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Maturanti na B razini eseja dobili teži zadatak nego oni na A: Još su nam dali Šimića koji nije na popisu pjesnika

Kako smo danas pisali, na B razini eseja iz Hrvatskog pristupnici su dobili kao temu Hrvatsko pjesništvo, odnosno trebali su u eseju usporediti pjesmu Zvijezda da mi je biti Josipa Pupačića te Opomenu Antuna Branka Šimića. Uz to su im smjernice nalagale da te dvije pjesme usporede s nekom sličnom koju su obrađivali na nastavi. To je nekima bilo izričito sporno jer, kako tvrde, Šimić nije bio na popisu pjesnika u ispitnom katalogu za B razinu eseja.

‘Ovo je još jedan od propusta NCVVO-a’

Jedan od maturanata kaže nam kako su kolege i on odmah reagirali kada su vidjeli Šimićevu pjesmu na ispitnom listu.

– Nekoliko nas je odmah spomenulo kako nema Šimića na nižoj razini na što su dežurni nastavnici odmahnuli rukom i tvrdili da to ne može biti. U redu je što smo dobili esej s nepoznatim djelom, ali u uvodu je trebalo napisati podatke o autoru. Ovo je još jedan od nekoliko propusta NCVVO-a ove godine. Nadam se da će drukčije bodovati uvod zbog ovoga, rekao nam je jedan od pristupnika.

Dodaje i kako ga zanima mogu li maturanti ijedan ispit državne mature napisati, a da sve bude kako treba.

Ispitni katalog dozvoljava i tekstove koji nisu na popisu

Važno je naglasiti kako se Pupačić, čija je pjesma bila polazni tekst na današnjem eseju, nalazi na popisu autora u ispitnom katalogu. Šimićeva Opomena samo je dodatni tekst koji se, bez obzira što se ne nalazi na popisu, prema katalogu može uvrstiti u esej.

Izdvojeni članak

Teme na eseju A razine izazvale smijeh i čuđenje: ‘Iskreno, mislim da su zadana djela na B razini bila teža’

– Bez obzira na vrstu eseja uz polazni tekst s popisa ispitnih djela u ispitu može biti zadan i neknjiževni ili književni tekst koji nije naveden u popisu književnih ispitnih djela za školski esej, stoji u ispitnom katalogu o kojem više možete saznati ovdje.

Prema ovome, ne postoji osnova po kojoj bi se maturanti mogli žaliti ili uložiti prigovor na današnji esej jer je sve odrađeno prema proceduri i ispitnom katalogu.

Osim toga, u ispitnom katalogu za jučerašnji ispit B razine Hrvatskog jezika pjesme Antuna Branka Šimića navedene su kao obavezna literatura koju treba proučiti za polaganje, tako da su maturanti u svakom slučaju mogli očekivati spomenutog autora.

A što je još  ‘namučilo’ maturante na B razini eseja, možete pročitati na ovoj poveznici, a analizu eseja s A razine na ovoj.


Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.