Pretraga

Nakon što je pao sustav škole, Jan je osmislio aplikaciju koju bi mogli koristiti i muzeji

A- A+

Nakon što je pao sustav III. gimnazije Split izgubili su se mnogi podaci, među kojima je i prirodoslovna zbirka. Potaknulo je to učenika Jana da osmisli aplikaciju Biosfera. U nju bi svoje izloške, odnosno eksponate mogli postavljati muzeji i škole u obliku teksta, fotografije, videozapisa ili 3D modela.

Ideja godine 2024_Biosfera - Jan Modun

Biosfera – Jan Modun | foto: srednja.hr

Jan Modun, učenik III. gimnazije Split popularno znane kao MIOC dobio je ideju nakon što je pao sustav škole čime je izgubljeno dosta informacija, kao i prirodoslovna zbirka. Odlučio je osmisliti aplikaciju u kojoj će škole i muzeji moći postavljati svoje eksponate i koja će biti svojevrsna prirodoslovna zbirka. Svoju je ideju predstavio na Ideji godine 2024. koju organizira portal srednja.hr.

Financijski model temeljio bi se na principu pretplate

– To bi bila web platforma za širenje prirodoslovnih informacija, znanja i otkrivanja novih spoznaja. Općenito nema puno platforma s prirodoslovnim zbirkama. Ova aplikacija bila bi korisna i za druge škole, ne samo za našu. Korisnici bi mogli eksponate lajkati i dijeliti s drugima, kazao je Jan.

Web stranicu napravio je typescriptom, a koristio je i prirodoslovne baze te AI servis. Osim fotografija i teksta muzeji i škole mogli bi postavljati videozapise, 3D modele eksponata i QR kodove. Financijski model temeljio bi se na principu pretplate.

Izdvojeni članak

Učenici Mihael i Ivan osmislili aplikaciju koja će pomoći gluhima: ‘Može se koristiti globalno’

‘Planiram se širiti i na europsko područje jer bismo time obuhvatili veći broj škola i muzeja’

– Za sve skupa trebalo mi je 200-250 sati. Zarada u prvoj godini bila bi između 20 do 50 tisuća eura. Planiram se širiti i na europsko područje jer bismo time obuhvatili veći broj škola i muzeja. Konkretno, nakon prve godine rada krenuli bismo s prebacivanjem na engleski jezik, rekao je Jan.

Naglasio je da mu je najzahtjevnije bilo napisati kod za samu aplikaciju. Od ostalih ideja izdvojio je onu pobjedničku ShowMe.

– Mislim da su ovakva natjecanja s projektima dobra za razvoj učenika i stvaranje ideja. Tu je i prezentacija samog projekta, vještine koje se ne uče u školi. Smatram da bi u obrazovnom sustavu trebalo omogućiti učenicima koji su talentirani u jednom predmetu da imaju više vremena baviti se tim predmetom, pojasnio je Jan.

Cijelo finale Ideje godine možete pogledati na našem YouTube kanalu. Prezentaciju projekta ShowMe započinje na 13:50.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem