Pretraga

Pogledajte u kojim su školama učenici u 2021. najbolje riješili maturu iz Matematike

A- A+

Najbolje ocjene na maturi iz Matematike i na ovoj su maturi ostvarili učenici zagrebačke XV. gimnazije. Naime, potkraj proteklog tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u e-Rudniku nove podatke vezane uz uspjeh učenika na maturi 2020./2021. Uz sve ostale statističke podatke dostupni su i oni o uspjehu učenika na obaveznim predmetima mature, a tako i na Matematici.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Državnoj maturi lani je pristupilo ukupno 25.779 učenika iz 392 škole, a od toga je na ispit iz Matematike izašlo njih 25.434.

Prosječna ocjena na A razini Matematike 2,90, a na B 2,81

Podaci iz e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako je prosječna ocjena na A razini tog ispita bila 2,90, dok su osnovnu učenici napisali nešto lošije – na toj je razini prosjek 2,81. Treba pritom napomenuti i kako je većina učenika pisala B razinu, njih 66,18%, a ostali su pristupili višoj.

Gledano po programima (strukovni, gimnazije i glazbene škole), najvišu prosječnu ocjenu na ispitu iz Matematike, 3,61, imali su gimnazijalci koji su pristupili B razini ispita.

Prosječna ocjena na maturi iz Matematike u 2021. po programima| izvor: MZO

 

Najbolji miočani

Kada je, pak, riječ o školama u kojima su učenici najbolje riješili ispit iz Matematike, na prvom mjestu nalazi se kao i lani XV. gimnazija u Zagrebu poznata i kao MIOC. Njihova ukupna prosječna ocjena na obje razine ispita iznosila je 4,60. Kako su u e-Rudniku dostupne i prosječne ocjene istih učenika iz školskog predmeta Matematika u četvrtom razredu, istaknimo kako je ona kod miočana iznosila 4,13.

Na ljestvici slijedi splitski MIOC, tamošnja III. gimnazija, u kojoj su učenici na maturi iz Matematike imali prosjek 4,16. Učenici su u školi iz tog predmeta imali isto manji prosjek, 3,72.

Učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu treći su po uspješnosti na maturi iz Matematike u 2021., a prosječna ocjena iznosila je 3,97. U slučaju učenika te škole prosjek na školskom predmetu Matematika bio je nešto viši od ocjene na maturi, iznosio je 4,12.

U tablici u nastavku izdvojili smo deset najboljih prosječnih ocjena na maturi iz Matematike u 2021., s tim da su u obzir uzete srednje škole s više od 20 maturanata. Prosječna ocjena na maturi iz Matematike nalazi se u posljednjem stupcu, a prije toga možete vidjeti prosječnu ocjenu koju su isti učenici imali na školskom predmetu Matematika. Napomenimo u ovom kontekstu i da je prag za ocjenu dovoljan na ispitu iz Matematike iznosio 25% ukupnog broja bodova, a za ocjenu odličan 85%.

Deset škola čiji su učenici najbolje riješili maturu iz Matematike u 2021.|izvor podataka: e-Rudnik MZO-a

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.