Pretraga

Posljednje pripreme za Biologiju: Pokušajte točno odgovoriti na 10 pitanja s prošlogodišnje mature

A- A+

Maturanti ovoga petka pišu ispit državne mature iz Biologije. Riječ je, naime, o jednom od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta, koji svake godine maturantima zadaje glavobolje i o kojem se priča tjednima nakon mature. Kako bi vam pomogli da i vas ne boli glava, pripremili smo za vas 10 pitanja s prošlogodišnje mature na koje pokušajte točno odgovoriti.

biologija državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Maturanti sutra pišu maturu iz Biologije, jednog od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta na državnoj maturi. Ako ste upravo vi maturant ili maturantica koja sutra u 9 piše taj ispit, zasigurno znate da on svakako nije lagan. Naime, prosječna ocjena na ljetnom roku 2023. godine bila je 2,6, što svakako nije ohrabrujuće.

Izdvojeni članak
matura biologija

Matura ’24: Prosječna ocjena na Biologiji lani je bila 2.6, evo kako se pripremati da prođete bolje

Ako je za suditi prema katalogu iz Biologije, učenici će morati pokazati znanje i kompetencije u četiri velika koncepta: organiziranost živoga svijeta, procesi i međuovisnosti u živome svijetu, energija u živome svijetu te prirodoznanstveni pristup. Velik broj zadataka i ove će godine od maturanata tražiti da pokažu koliko su dobro razumjeli gradivo, što znači da ‘štrebanje’ napamet neće biti od prevelike koristi.

Kao što i sami zasigurno znate – ne postoje neki konkretni savjeti za proći maturu iz Biologije, osim onoga da se dobro pripremite i ponovite naučeno gradivo. Za posljednje ponavljanje prije pisanja Biologije, u nastavku donosimo 10 zadataka s prošlogodišnje mature. Ako ih riješite bez greške, spremni ste.

1.

2.

3.

 

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

 

Za rješenja kliknite na ikonu ‘nastavak teksta’