Pretraga

Prijemni na Filozofskom razljutio maturanta: ‘Znači li dobra riješenost ispita da imaš znanje o području koje želiš upisati?’

A- A+

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu danas se održavao prijemni ispit za upis u prvu godinu studija. Radi se o testiranju intelektualnih sposobnosti kandidata koji se već godinama tradicionalno održava kao uvjet za upis na studijske programe te institucije. Testiranje se sastojalo od dva dijela između koje je dijelila stanka od 15 minuta, a ukupno vrijeme pisanja bilo je 3 sata. Razgovarali smo s dvojicom maturanata koji žele upisati Psihologiju na Filozofskom, a s nama su podijelili dojmove s današnjeg testiranja. Jedan od njih kazao nam je kako je razočaran ispitom jer ne vidi poveznicu između onoga što se ispitivalo i potrebnog znanja za upis pojedinih studijskih smjerova.

Filozofski fakultet u Zagrebu Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Izdvojeni članak

Sutra se održava prijemni na Filozofskom: Donosimo raspored po lokacijama i primjere zadataka

Jedan od najtraženijih prijemnih ispita u državi zasigurno je onaj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kako smo već pisali, zbog izrazitog broja prijava testiranje se održavalo na čak tri fakultetu – Učiteljskom, Filozofskom i Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Ispit je počeo u 12 sati, a ukupno se pisao 180 minuta. Testiranje intelektualnih sposobnosti, kako nam kažu maturanti, bilo je podijeljeno u dva glavna dijela između kojih je bila pauza od 15 minuta. Prvi dio provjeravao je apstraktno mišljenje s pomoću sličica i sam se sastojao od tri zasebna odjeljka, a drugi dio bio je verbalni i činili su ga razni logički i matematički zadaci.

‘Cijeli mi je prvi dio bio užašan, vremena malo, zadatak previše’

Jedan od pristupnika današnjem prijemnom je i Karlo, maturant iz Gimnazije Nova Gradiška koji na Filozofskom fakultetu želi upisati studij Psihologije. On je s nama podijelio svoje dojmove, a uglavnom kaže kako mu je prvi dio ispita bio užasan.

“Cijeli mi je prvi dio bio užasan. Vremena je jako malo, više je zadataka nego minuta, no i da ih je više ne bi mi pomoglo – gledam u te sličice i ništa ne vidim. Drugi mi je bio mnogo jednostavniji i mislim da će me barem malo izvući. Ni u jednom dijelu nisam stigao sve riješiti, ali u matematičko-logičkom dijelu ostao mi je samo jedan zadatak”, podijelio je Karlo s nama svoje dojmove.

S nama je podijelio neke zadatke i pitanja kojih se sjetio s današnjeg ispita:

“Rokina majka je jedina kći Marijina oca. Što je Roko Marijinu ocu?”
“Jug prema sjeverozapadu je isto što i zapad prema _____?”
“Proza je prema poeziji isto što i razgovor prema čemu? (slušanje, jezik, pjesma…)”
“Roditelji imaju 5 kćeri i svaka ima jednog brata. Koliko je članova u toj obitelji?”

‘Razočaran sam prijemnim ispitom’

Nije prvi puta da to čujemo, ali i naš je sugovornik nezadovolja sadržajem i načinom rješavanja prijemnog ispita na Filozofskom fakultetu. Smatra kako ono što se u njemu ispituje nema baš i veze sa studijima koji se na Filozofskom mogu upisati, odnosno, pita se “na koji način se eksplicitno dobra riješenost tog prijemnog ispita očituje u kvaliteti tvog potencijalnog rada u području koje želiš upisati, a govorimo o anglistici, kroatistici, povijesti i sl.?”

“Razočaran sam razredbenim postupkom Filozofskog fakulteta. Razumijem da se mnogo ljudi prijavi i da osim mature treba postojati još jedan mehanizam kontrole. Ali, mislim da uparivanje sličica nije pravi put tog kontroliranja. Isto tako smatram da 300 bodova staviti na test sa sličicama i relativnim matematičkim i logičkim zadatcima čista je suludost. Nijedna matura ne vrijedi toliko, a isto tako ni ocjene iz srednje škole – ispada da je glavni kriterij Filozofskog fakulteta: Tko će bolje upariti sličice? I onda se dogodi sljedeće, što sam pročitao prije nekoliko godina: maturu iz talijanskog riješila 100%, državna prvakinja iz talijanskog jezika, ali na Filozofskom nije mogla upisati talijanski jezik jer nije zadovoljila prijemni ispit”, nezadovoljno zaključuje Karlo.

‘Imao sam malo problema s vremenom’

Još jedan maturant koji želi upisati Psihologiju na Filozofskom, Matija, s nama je ukratko podijelio svoje dojmove današnjeg prijemnog. Za razliku od Karla, on baš i nema nekih velikih primjedbi na sadržaj i formu ispita. Kaže, nije mu bilo prezahtjevno, imao je nekih poteškoća, no sve je to očekivao.

“Imao sam malo problema sa vremenom, ali to je za očekivati pošto je to uglavnom test brzine. Prvi dio testa, to jest vizualni dio je bio teži od drugog dijela koji su činili zadaci s riječima”, rekao nam je Matija, maturant II. gimnazije u Zagrebu.

Zaključuje da je, sve u svemu, zadovoljan kako je riješio prijemni ispit. Dodatno je napomenuo kako je napomena s FFZG-a o dolasku sat vremena prije samog ispita bila možda i nepotrebna jer su dosta vremena čekali prozivanje ispred samih dvorana.