Pretraga

Prošle godine na Matematici je najčešća ocjena bila dvojka: Evo koju ocjenu očekuju ovogodišnji maturanti

A- A+

Na prošlogodišnjoj državnoj maturi najčešća ocjena iz Matematike bila je dvojka, a čak 12 posto učenika na obje razine dobilo je nedovoljan. Prosječna postotna riješenost Matematike na A i B razini bila je tek 45%. Ako je suditi prema anketi koju smo proveli na portalu srednja.hr, puno bolje ocjene ne očekuju niti ovogodišnji maturanti.

foto: pixabay

Prošlogodišnjim pristupnicima mature iz Matematike taj je ispit zadavao velike probleme, što su kasnije pokazale i ne baš ‘bajne’ ocjene. Kakvi će biti rezultati na ovogodišnjoj, vidjet ćemo tek 16. srpnja, kada će oni konačni biti objavljeni. Na portalu srednja.hr putem anketa pitali smo maturante  kakvu ocjenu očekuju iz ispita obje razine Matematike.

Na A razini podvojena očekivanja

Matematika na A razini pisala se ukupno tri sata, a maturanti s kojima smo porazgovarali s tim predmetom nisu imali puno problema, iako bi prosječnom učeniku vjerojatno zadao poteškoće. Bilo je tu ponešto logičkog zaključivanja, a od težih pristupnici su izdvojili posljednja dva zadatka.

Anketom na portalu čitatelje smo propitali koju ocjenu očekuju na A razini, a ako je suditi prema njihovom odgovoru, brojni se na ispitu baš nisu proslavili.

U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta glasalo 1.134 ispitanika, a najviše njih, 25,40%, očekuje dvojku. Približan omjer, 24,51% maturanata, očekuje ocjenu dobar, dok peticu očekuje 24,16% anketiranih. Među najmanje očekivanim ocjenama su vrlo dobar (15,19%) i nedovoljan (10,75%).

Najviše pristupnika osnovnoj razini očekuje dvojku

I nakon ispita B razine Matematike, četiri maturanta kazala su nam kako zadaci nisu bili previše problematični i kako im je ispit prošao dobro.

No, brojnim njihovim vršnjacima pisanje testa očito nije išlo tako glatko. U anketi koju smo proveli nakon pisanja ispita, na pitanje ‘Koju ocjenu očekujete na ispitu mature iz Matematike B razine?’, do trenutka pisanja teksta odgovorile su ukupno 694 osobe.

Baš kao i na A razini, najviše glasača, njih 32,76%, očekuje dvojku. Ocjenu dobar iz osnovne razine Matematike očekuje 21,50% maturanata, a po broju glasova slijedi odličan, kojeg očekuje 19,19% ispitanika. Njih 16,59% očekuje vrlo dobar, dok najmanje ispitanika očekuje jedinicu – njih 9,96%.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap