Pretraga

Psiholog upozorava da se matura treba mijenjati: ‘Mi u Hrvatskoj smo pomalo ovisnici o ocjenama’

A- A+

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, inače je psiholog po struci. Već godinama zagovara razne promjene u obrazovanju. Sada je pozvao je na uvođenje postupnih promjena u modelu i procesu pisanja mature. Ističe da je bitno da su svi učenici jednaki i jednakopravni pri pisanju ovog važnog ispita.

Foto: srednja.hr

Državna matura ovih dana nije samo glavna stvar na pameti maturantima, već i drugim ljudima koji se bave sektorom obrazovanja. Tako se o najvažnijim ispitima svih koji žele upisati fakultete povela rasprava u HRT-voj emisiji ‘Otvoreno‘.

Jokić želi promjene: Bolji zadaci i drukčiji oblici vrednovanja

Među sudionicima, posebno su se istaknula razmišljanja Borisa Jokića. Ovoga puta ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, pozvao je na promjene u državnoj maturi. Smatra da je važno da za sve učenike vrijede jednaki uvjeti i budu jednakopravni pri pisanju mature. Po struci psiholog, Jokić je uvjeren da je potrebno polagano mijenjati i proces i model pisanja mature.

– Prije svega kroz izradu boljih zadataka i prije svega kroz drugačije oblike vrednovanja. Taj model je dobar za sada, on kod nas dobro prolazi. Međutim, moramo inovirati odgoj i obrazovanje u aspektu vrednovanja. Tu zaostajemo za najnaprednijim sustavima. Rekao bi da smo u vrednovanju, ocjenjivanju ostali negdje u 60-ih ili 70-ih godinama prošlog stoljeća. Danas s digitalnom tehnologijom možemo učiniti puno toga, ne samo za djecu s posebnim potrebama, nego za sve učenike kombiniranjem školskog vrednovanja i vanjskog vrednovanja, tako da zapravo svi učenici dobiju ocjenu koju zaslužuju, a isto tako da odmaknemo pritisak roditelja na ocjene. Mi u Hrvatskoj smo pomalo i ovisnici o ocjenama. Taj pritisak roditelja na školu i da nastavnike treba mijenjati, najgora je stvar da nemamo znanje, ne inzistiramo na znanju, a inzistiramo na ocjenama, poručio je Jokić, prenosi vijesti.hrt.hr.

Izdvojeni članak

Maturanti podijelili dojmove nakon pisanja Sociologije: ‘Nisam doslovce ni otvorila knjigu’

Istraživanje 14-godišnjaka: Imaju karijerne ambicije i psihičke smetnje

Jokić je također istaknuo dva istraživanja koja se tiču mladih. Na Institutu za društvena istraživanja su istraživali učenike s 14 godina. Istaknuo je da su dobre vijesti što učenici u toj dobi već znaju što žele u životu.

U prvom redu, brojni 14-godišnjaci mašta o karijeri u medicini, biomedicini, računarstvu i radu s ljudima. Jokić je to ocijenio vrlo pozitivnim i naveo da su ovi rezultati među 14-godišnjacima bolji nego u brojnim europskim zemljama. No, u istraživanju su primijećeni i problem koji se prema Jokiću ne smiju ignorirati.

– Ono što zabrinjava iz drugih istraživanja je povećan broj onih koji imaju psihičke smetnje, onih koji se osjećaju usamljeni. Sve to ukazuje na to da trebamo reagirati u samom sustavu, zaključio je Jokić, prenosi vijesti.hrt.hr.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.