Pretraga

Stigli privremeni rezultati mature: Evo kako se možete žaliti ako mislite da ste zakinuti

A- A+

Privremeni rezultati ljetnog roka mature 2023./2024. objavljeni su točno u podne. Maturanti sada mogu vidjeti koju su ocjenu dobili iz ispita koje su pisali, a ako misle da su zakinuti u nekom dijelu, imaju pravo na žalbu. Rok za prilaganje žalbe traje do 12. srpnja u 12 sati u podne, a određeni prigovori neće se prihvaćati ako nisu podneseni kako je propisano.

Foto: srednja.hr

Točno u podne objavljeni su privremeni rezultati ljetnog roka mature. U utorak su objavljeni i pragovi prolaznosti za 2024., a maturanti u ovim trenucima i službeno mogu vidjeti koju su ocjenu dobili iz kojeg ispita. Ove srijede od 14 sati izlaze i privremene rang-ljestvice upisa na fakultete.

Rok za dostavu prigovora je 48 sati od objave privremenih rezultata

Oni koji smatraju da su u nekom pogledu zakinuti na ispitima državne mature, od sada pa do 12. srpnja u 12 sati u podne imaju pravo uložiti žalbu, odnosno prigovor na bodovanje ispita. U prigovoru mora biti naznačeno na koji se zadatak odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost.

– Učenici prigovor podnose školskom ispitnome povjerenstvu (ispitnom koordinatoru u školi). Ostali pristupnici prigovor podnose NCVVO-u na način da prigovor sami upisuju na svojoj stranici u sustavu Postani-student.hr na poveznici Moji prigovori. Odluku o prigovoru učenika, odnosno pristupnika na bodovanje donosi NCVVO u roku od pet radnih dana od isteka roka za podnošenje prigovora na bodovanje ispita, stoji u obavijesti na Postani student.

Izdvojeni članak

Ovo su pragovi prolaznosti na svim ispitima mature u 2024.

Određeni prigovori neće se uzeti u obzir

Oni koji će ulagati prigovor, odnosno žalbu, moraju pratiti sljedeće važne korake:

1. Potrebno je prigovore podnijeti putem sustava prema proceduri. Prigovori se ne dostavljaju e-poštom.
2. U prigovoru treba biti naveden broj zadatka, dobiveni bodovi te konkretan i argumentiran prigovor na bodovanje. Prigovor treba sadržavati jasno i argumentirano obrazloženo zbog čega se smatra da je došlo do pogreške u bodovanju.
3. Neće se razmatrati prigovori u kojima se navode privatni razlozi kao uzrok pogrešaka tijekom rješavanja ispita.
4. Neće se razmatrati prigovori u kojima je navedeno da je učenik odnosno pristupnik zaboravio ili nije stigao prepisati odgovore na zadatke višestrukoga izbora na list za odgovore.
5. Neće se razmatrati prigovori u kojima se traži ponovni pregled cijelog ispita jer učeniku ‘nedostaju jedan ili dva boda za prolaz’.

– Prigovore za Hrvatski jezik potrebno je odvojiti u slučaju da se ulaže prigovor na sažetak i na esej. U tom slučaju, pristupnik ulaže dva prigovora, jedan na Hrvatski jezik – test i sažetak, a drugi na Hrvatski jezik – školski esej, navodi se na Postani student.

Možete se žaliti i na odluku NCVVO-a o vašem prigovoru

Ako maturant ili pristupnik nije zadovoljan odlukom NCVVO-a na svoju žalbu, može u roku od jedno dana od donošenja odluke podnijeti prigovor na odluku NCVVO-a, tzv. drugostupanjski prigovor Upravnom vijeću NCVVO-a koje donosi odluku u roku od dva dana od dana primitka prigovora. Obrazac za takve prigovore nalazi se na ovoj poveznici.

– Pristupnik je obvezan pri ulaganju prigovora na odluku NCVVO-a (drugostupanjskog prigovora) u obrazac upisati šifru riješenoga prigovora koja se nalazi u pisanome odgovoru NCVVO-a na njegovoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori. Ako pristupnik ne upiše šifru ili upiše pogrešnu šifru u obrazac za upis prigovora na odluku NCVVO-a, prigovor neće moći biti obrađen. Pristupnik je obvezan prilikom ulaganja prigovora na odluku NCVVO-a u obrazac upisati ime i prezime, OIB, šifru riješenog prigovora koja se nalazi u pisanom odgovoru NCVVO-a na njegovoj stranici u sustavu pod poveznicom Moji prigovori, pisani odgovor iz odluke Centra na prigovor (kopirati originalni tekst pisanog odgovora NCVVO-a na stranici pristupnika u sustavu pod poveznicom Moji prigovori) i tekst prigovora na odluku NCVVO-a u kojem treba argumentirano obrazložiti zbog čega je  učenik/pristupnik nezadovoljan odlukom NCVVO-a na prigovor, stoji na Postani student.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.