Pretraga

Sve što niste znali o studiranju na Šumarskom faksu

A- A+

Mnogi od nas fakultet i studiranje zamišljaju vrlo jednostavno. Predavanje s ostalih 300 studenata, profesor nešto govori, zapisuje na ploči i pokazuje na prezentaciji; dobiješ potpis i položiš ispit i to je to. Činjenica je da postoje fakulteti na kojima tako izgleda studiranje, ali postoje i fakulteti s potpuno drugačijom vrstom nastave. Jedan od takvih fakulteta je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a kako tamo izgleda nastava, koliko vremena studenti provode u šumi, a koliko sa životinjama, donosimo u nastavku.

Šumarski fakultet

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izvodi tri preddiplomska sveučilišna studija, Drvna tehnologija, Šumarstvo i Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša te jedan preddiplomski stručni studij Drvna tehnologija. Ove godine obilježavaju 120 godina sveučilišne nastave u području šumarstva i 70 godina sveučilišne nastave u području drvne tehnologije. Fakultet koji već dugi niz godina provodi ovakve programe, a koji se danas sastoje od kolegija poput Šumarska fitopatologija, Anatomija drva, Botanika, Površinska obrada drva ili Dendrologija, sigurno ne može imati samo klasičnu nastavu koju označava predavanje ex cathedra ili puko štrebanje teorije.

Kad uzmemo u obzir i lokaciju ovog fakulteta, a to je tik do park šume Maksimir, postaje jasnije da lokacija Šumarskog nije slučajna i da vjerojatno upravo ta šuma ima veliku ulogu u izvedbi nastave. Student i predsjednik studentskog zbora Šumarskog fakulteta Mario Sladin otkrio nam je detalje studiranja na ovom fakultetu te nam pobliže objasnio kako točno izgleda nastava, ali i kako izgleda studentski život jednog ‘šumara’.

“Većini studenata najdraži su proljetni i ljetni dani jer se često vježbe iz nekih kolegija održavaju u parku Maksimir”, rekao nam je Mario, a možemo se složiti s tim studentima jer bismo i mi htjeli vruće dane na fakultetu radije provesti u prirodnom hladu šume, nego u vrućim učionicama ili pak pod umjetnim zrakom klimatskih uređaja.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nastava u prirodi i tijekom visokog obrazovanja

Koliko ste puta u različitim dijelovima Hrvatske vidjeli tablu „Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu“? Naime, Šumarski fakultet ima više lokacija diljem Hrvatske koje su u njegovu vlasništvu i predstavljaju nastavno-pokusne šumske objekte (NPŠO). Fakultet dobro surađuje s državnim institucijama, npr. Hrvatskim šumama, nacionalnim parkovima i parkovima prirode pa je tako bitan dio nastave zapravo terenska nastava.

“Studenti u pet godina studiranja obiđu gotovo sve krajeve Lijepe naše. Studenti Šumarskog odsjeka većinom obilaze šumarije, zaštićena područja (nacionalni i parkovi prirode…), NPŠO-ove, dok studenti Drvnotehnološkog odsjeka obilaze drvnotehnološke pogone i tvrtke koje se bave izradom namještaja. Također su česte i terenske nastave u drugim zemljama (Češka, Italija, Slovenija) i posjeti fakultetima s kojima naš fakultet surađuje” – govori nam Mario i nastavlja – “na terenskoj nastavi studentima je omogućeno da teoriju koju su naučili na predavanju vide u praksi. Također, studenti mogu dobiti odgovore na svoja pitanja direktno iz struke.”

No, osim ovog edukativnog dijela terenske nastave, Mario nam je otkrio i jednu slasnu stranu – “Definitivno, ono što je zajedničko svim terenskim nastavama je to da se na njima odlično jede. Većinom se domaćini potrude napraviti neko domaće jelo (npr. u Slavoniji se često jede čobanac, dok u Istri studenti vrlo često imaju priliku probati jela od tartufa).”

“Sigurno, najdraže terenske nastave su višednevne, na kojima studenti noće. Nakon obavljenog posla, studenti se prije spavanja zabavljaju uz pjesmu, gitaru, harmoniku. To je onaj najljepši dio studiranja na Šumarskom fakultetu gdje nastaju i razvijaju se prijateljstva za cijeli život” – otkrio nam je Mario vjerojatno najljepšu stranu studiranja, druženje i stvaranje prijateljstava.

foto: Ana Pavičić

Vrapci i komarci

No, osim učenja i zabave na terenskoj nastavi, nastava koja se odvija na prostoru fakulteta također djeluje iznimno zanimljivo, posebice jer uključuje puno druženja s biljkama i životinjama.

“Iz nekih kolegija imamo vježbe na kojima koristimo mikroskope i proučavamo anatomsku građu dijelova biljaka i gljiva, učimo razmnožavati biljke, ali ne bavimo se samo biljkama. Na vježbama također proučavamo kukce i divlje životinje. Velik broj vježbi odvija se u računalnim učionicama. Tamo studenti uče raditi u posebnim programima kao što su GIS i AutoCAD program” – rekao nam je Mario. Studenti drvne tehnologije, s druge strane, svoje radove i projekte koje su napravili tijekom nastave često prezentiraju na raznim sajmovima i konferencijama.

Atmosfera na fakultetu je, kaže Mario, vrlo prijateljska. Kako na Šumarski ide oko 1.000 studenata, nije nemoguće poznavati i biti u dobrim odnosima s puno drugih kolega. Isto tako, zbog manjih studentskih grupa, odnosi s profesorima su skoro prijateljski, a pogotovo s onima koji mentoriraju neke radove studentima.

Šumari sportaši

Aktivnosti studenata Šumarskog su također raznolike. Imaju snažnu sportsku crtu što dokazuje i visoko drugo mjesto na međunarodnom sportsko-edukacijskom natjecanju Biotehnijada u Riminiju u Italiji ove godine. Ovdje imaju veliku podršku fakulteta jer se na prostoru Šumarskog nalazi i sportska dvorana gdje studenti imaju treninge i pripremaju se za sportska natjecanja. Na studiju drvne tehnologije studira nekoliko kategoriziranih sportaša  koji uz svoje sportske aktivnosti uspješno studiraju, naravno, uz dobru organizaciju vremena.

“Također, svake godine studenti organiziraju posebne akcije. Jedne godine studenti su sudjelovali u akciji čišćenja Medvednice, za vrijeme velikih poplava u Slavoniji studenti su sudjelovali u raščišćavanju poplavljene Gunje, a ove akademske godine studenti su sudjelovali u Vukovarskoj Koloni sjećanja” – nabrojao je Mario još nekoliko stvari kojima se studenti Šumarskog bave izvan nastave.

Stoga, ako si maturant i zaljubljenik u prirodu, ili te zanima obrada drva i svidjelo ti se studiranje na jednom od ovih jedinstvenih studija, možda bi trebao postati student Šumarskog. Sve što trebaš znati o upisima na ovaj fakultet pronađi na njihovim mrežnim stranicama, a ako te zanima što studenti rade tijekom cijele godine, to možeš saznati na Facebook stranici Studentskog zbora Šumarskog fakulteta.

Imamo i malu preporuku za kraj ako planiraš upis na Šumarski – svakako nabavi gojzerice! 😉