Pretraga

Umjesto tri, na maturi pisao četiri obavezna predmeta: Maturant nam opisao kako je prošao današnji ispit iz Talijanskog

A- A+

Ovogodišnja državna matura bliži se kraju, a obavezne predmete većina je učenika ostavila za sobom. No, ispiti obaveznih predmeta još uvijek nisu završili za učenike koji polažu materinske jezike nacionalnih manjina. Među učenicima koji su danas polagali Talijanski kao materinski jezik je i Riječanin Raul Pende. Njemu je ovaj predmet, u neku ruku, bio i četvrti obavezni kojeg je na maturi polagao, a svoje dojmove s današnjeg ispita podijelio je s nama.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Raul je učenik Srednje talijanske škole Rijeka, a s obzirom na to da su mu u školi obavezni predmeti i Talijanski i Hrvatski, na maturi je polagao oba. Talijanski kao materinski jezik danas je na državnoj maturi na obje razine pisalo ukupno stotinjak đaka.

‘Na kraju ispada da mi moramo pisati četiri obvezna predmeta’

Izdvojeni članak

[Matura ’18] NCVVO objavio točna rješenja iz Njemačkog: Evo kako ste trebali rješavati ovaj ispit mature

– Nisam mogao birati hoću li ili ne pisati ispit iz Talijanskog jer mi imamo obvezne predmete Talijansku književnost i Hrvatsku književnost, a kao treći obvezni predmet možemo birati između Matematike i Engleskog. To je bez veze, jer moramo pisati oba premeta tako da na kraju ispada da mi moramo pisati četiri obvezna predmeta, umjesto tri kao ostatak Hrvatske, kaže nam Raul.

Ipak, današnji ispit iz materinskog jezika nacionalnih manjina, u ovom slučaju više razine Talijanskog, prošao mu je jako dobro. Kako nam je otkrio, u ispitu su bila zadana tri ulomka – Danteov Pakao XXVI. pjevanje, Machiavelli XXV. poglavlje Principea i poezija Trieste Umberta Sabe. Nakon svakog pročitanog, maturanti su morali odgovoriti na 20 pitanja. Na B razini zadana djela bila su Boccacciova novela Federigo degli Alberighi i poezija tršćanskog pjesnika Umberta Sabe Città vecchia.

– Ispit je dobro prošao, jako sam zadovoljan s obzirom na to da sam očekivao jako težak ispit. Talijanska književnost je jedan od najminucioznijih ispita jer se ispituju detalji iz života autora i godine. Mislim da je bio jednako zahtjevan kao i prijašnji, ali i na A i na B razini su učenici dosta zadovoljni s napisanim i jedva čekaju sutrašnji esej da konačno završi naša Odiseja s maturom, kaže nam Raul.

Na A razini Talijanskog bilo je nejasnih pitanja

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Stigla rješenja iz Povijesti: Provjerite na koju je vojnu operaciju pozivao ustaški plakat i ostalo

Iako je napisanim zadovoljan, riječki maturant imao je u ispitu nekoliko nejasnoća.

Među njima je bilo pitanje ‘ koja je ‘metrica’ odnosno stih korišten u Trieste’, kao i pitanje ‘od koje do koje godine je Machiavelli radio u Florentinskoj republici kao ‘magistrato’ .

– Dosta me mučilo pitanje stiha kojeg je Saba koristio u pjesmi Trieste jer je slobodan, odnosno, izmjenično jedanaesterac, sedmearac i peterac, a ponuđeni odgovori su bili peterac, sedmerac, osmerac i deseterac. Pitanja poput vjeroispovijesti Umberta Sabe i koje godine je Machiavelli radio u ‘magistraturi’ su bila za malo promisliti, ali sam lako zaključio točan odgovor, otkriva Raul.

Dug popis autora koji se mogu pojaviti na eseju

Za ispit se, kaže, spremao pišući vlastitu skriptu, jer mu je bilo teško učiti iz sedam bilježnica i šest udžbenika po 800 stranica, koji se na nastavi iz Talijanskog inače koriste. Pred njime je još sutrašnji esej više razine tog predmeta.

Izdvojeni članak

Najbolji memeovi i komentari maturanata na ispit iz Matematike: Da se ocjenjuje duhovitost bilo bi puno onih sa 100%

– Sutra na eseju se nadam da će tema biti Hermetizam i Dekadentizam ili pak Dante jer mi je to najviše sjelo, ali štogod bilo da se složiti iako nemamo ulomak i smjernice kao na hrvatskom, smatra Raul.

Za kraj, otkrio nam je i je li mu bio teži ispit iz Hrvatskog ili, pak, Talijanskog.

– Hrvatski je količinski veći, ima 80 pitanja naspram 60, ali je talijanski po sadržaju opsežniji jer se ispituju godine rođenja, smrti, izdavanja djela, stalež obitelji i slično, za svakog autora u katalogu. Što se tiče eseja Hrvatski je puno lakši jer imamo listu autora i djela za esej, a na Talijanskom tema može biti bilo što obrađeno kroz četiri godine. Naravno, lista se nalazi u katalogu ali su na Talijanskom 62 autora, odnosno, preko 80 djela, zaključuje Raul, koji će, ako sve prođe dobro, upisati Pravo u Zagrebu.

______________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Umjesto tri, na maturi pisao četiri obavezna predmeta: Maturant nam opisao kako je prošao današnji ispit iz Talijanskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap