Pretraga

[Matura ’18] Stigla rješenja iz Povijesti: Provjerite na koju je vojnu operaciju pozivao ustaški plakat i ostalo

A- A+

Nešto preko tisuću pristupnika utorak je polagalo ispit iz Povijesti na državnoj maturi. Unutar 120 minuta, trebalo je riješiti čak 80 zadataka, no maturanti s kojima smo komunicirali nakon ispita, nisu se žalili na nedostatak vremena.

Spomenuli su nam pak da je bilo dosta pitanja iz opće kulture, a od područja su dominirali ratovi. Bilo je i nekih ‘zicera’, poput pitanja koji su bili Vatreni bili na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Izdvojeni članak

Na ispitu iz Povijesti mnoštvo pitanja o ratovima, a među njima i na koju je vojnu operaciju pozivao ovaj plakat?

– Ispit je prošao ok, nadam se prolazu. Najviše sam se mučio sa zadatkom u kojem smo dobili tekst nekog političara o NDH i iz toga smo morali zaključiti o kome je riječ. Mučio me i zadatak u kojem sam dobio sliku nekih vojnika sa ustaškom šahovnicom i naslovom Borba udružene Europe te iz toga zaključiti na koju je vojnu operaciju plakat pozivao. U usporedbi s prošlim testovima, ovogodišnji mi se čini malo težim, ali za razliku od prošle godine mi nismo imali veliki broj pitanja iz umjetnosti, eventualno filmske. Ove godine su se više fokusirali na povijesne ratove, objasnio nam je maturant Hotelijersko-turističke škole u Zadru Vice nakon ispita u utorak.

Prije nego pogledate na koju je vojnu operaciju pozivao istaknuti plakat, jeste li prepoznli pozivnicu za veliko sportsko natjecanje u Zagrebu ili nešto treće, provjerite kako su se kretali prošlogodišnji pragovi prolaznosti na ispitu iz Povijesti.

Ne znači da će takvi biti i ove godine, ali mogu vam poslužiti bar za orijentaciju.

Osim Povijesti, u utorak se pisao i Njemački jezik, a kako ste trebali rješavati taj ispit, provjerite ovdje.

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Pogledajte sva rješenja s ispita iz Povijesti. 

[scribd id=382778734 key=key-0HzeAgi2LsGbm91ckg5F mode=scroll]

[scribd id=382778774 key=key-klg61lDvUhNPgfvhdOAz mode=scroll]

[scribd id=382778801 key=key-rpnBy3iIZML7q7n03wxu mode=scroll]