Pretraga

20 zadataka bez korištenja kalkulatora: Ovako izgleda prijemni za gimnaziju koju upisuju najbolji osmaši u Hrvatskoj

A- A+

Prema podacima CARNeta s prošlogodišnjih upisa u srednje škole, zagrebačka XV. gimnazija prva je u državi po prosječnom broju bodova upisanih u prve razrede. Osmaši koji su upisivali prirodoslovno-matematički program te škole prosječno su tako imali čak 84,10 bodova. No, da bi ‘upali’ u tu školu, najprije su uspješno morali riješiti prijemni ispit iz Matematike.

 

XV. gimnazija u Zagrebu/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Da bi se upisali u prirodoslovno-matematički program (PMP) zagrebačke XV. gimnazije, kandidatima za upis neće biti dovoljne samo dobre ocjene iz osnovne škole. Za svoje mjesto u toj školi morat će polagati i prijemni ispit iz Matematike, pa stoga ne čudi kako je najmanji broj bodova upisanog u PMP XV. gimnazije lani iznosio čak 83 boda – puna tri više od maksimuma.

Izdvojeni članak

Još jedna cijenjena zagrebačka gimnazija ove godine organizira prijemni ispit za upis učenika

Provjera posebnih znanja provodi se iz predmeta Matematika, nije eliminacijska, a kandidatu može donijeti najviše pet bodova koji se, sukladno Pravilniku, izražavaju u dvije decimale.

– Provjera posebnih znanja obuhvaća sadržaj nastavnog predmeta Matematike prema Nastavnom planu i programu za osnovnu školu i obuhvaća matematičke kompetencije iz područja: brojevi, algebra, geometrija, statistika i vjerojatnost (računske operacije s realnim brojevima; odnosi među brojevima, omjeri i postotci; operacije s algebarskim izrazima; proporcionalnost i obrnuta proporcionalnost, linearna funkcija; linearne jednadžbe i sustavi; ravninska i prostorna geometrija; mjerenje u geometriji; koordinatni sustav u ravnini; prikazivanje i analiza podataka; vjerojatnost slučajnog događaja), stoji u Pravilniku o provođenju upisa u zagrebački MIOC.

Provjera posebnih znanja sastoji se od 20 pitanja i kandidati imaju maksimalno sat vremena da ju riješe. Svaki od zadataka boduje se s 0,25 bodova, a čitav ispit učenici moraju riješiti bez pomoći džepnog računala.

Biste li vi ‘upali’ u čuveni MIOC možete provjeriti i sami, rješavajući ispit s upisa iz 2016. godine.

20 zadataka bez korištenja kalkulatora: Ovako izgleda prijemni za gimnaziju koju upisuju najbolji osmaši u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap