Pretraga

Ako 2021. ne počnete čitati, nećete nikada: Država za čitanje daje 14, a EU dodatnih 40 milijuna kuna

A- A+

Vlada je, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, 2021. proglasila godinom čitanja. Međutim, s godinom čitanja ne planira se ostati samo na formalnosti. Za poticanje čitanja država tako izdvaja 14 milijuna kuna, dok iz EU fondova za projekte dolazi dodatni 41 milijun kuna.

ilustracija: Prasanna Kumar/Unsplash

– Pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju i nedostatna kompetencija pismenosti od svakog društva zahtijevaju da se sustavno i strateški bavi pitanjima kulture pismenosti. Pokazalo se prijeko potrebnim izraditi strateški dokument razvoja kulture čitanja i pismenosti koji će povezati i uskladiti djelovanje svih čimbenika u lancu – od autora, preko nakladnika do knjige i čitatelja, smatraju u Ministarstvu kulture i medija.

Oni su stoga predložili, a Vlada usvojila da se 2021. godina proglasi godinom čitanja. Kako ništa ne biva besplatno, tako je i Vlada za ovogodišnje čitanje osigurala i novac. I to značajan.

– Sredstva potrebna za realiziranje Godine čitanja osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu na razdjelima Ministarstva kulture i medija na aktivnosti A781002 Književno izdavaštvo u iznosu od 3.000.000,00 kuna i na aktivnosti A785011 Operativni program učinkovitosti Ljudskk potencijali u iznosu od 11.000.000,00 kuna za 2021. godinu, stoji u Vladinoj odluci.

Definirano je i kako se će tijekom ‘Godine čitanja’ osmisli će se i provodit nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se ‘ambasadori čitanja’, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati ‘mala noćna čitanja’ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja.

Ministarstvo kulture i medija objavit će Poziv na dostavu projektnih prijedloga Čitanjem do uključivog društva vrijednog 41.000.000,00 kuna.

– Poziv predviđa pripremu i provedbu participativnih aktivnosti poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija i aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, namijenjenih pripadnicima ranjivih skupina uključujući i one kojima je pristup knjizi umanjen, najavljuju iz Ministarstva.

A Vlada zaključuje: Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.