Pretraga

Bivši ministar Barišić tuži uglednog znanstvenika Đikića: Traži odštetu od 55.000 kuna zbog vrijeđanja

U jeku afere oko navodnog plagijata bivšeg ministra Pave Barišića, jedan od trenutačno najznačajnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, Ivan Đikić, u više je navrata javno istupao. U tim je prilikama pokušao pojasniti zašto Barišić ne bi trebao obnašati dužnost ministra. Barišić je u konačnici razriješen s dužnosti, a ovih dana stiže vijest kako je protiv uglednog znanstvenika Đikića podnio tužbu zbog medijskih istupa.

Pavo Barišić | Ivan Đikić; foto: pavobarisic.eu.hr/ screenshot: youtube

Kako piše Jutarnji list, bivši ministar Pavo Barišić tuži uglednog znanstvenika Ivana Đikića, profesora na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu. Povod tužbe su Đikićevi medijski istupi, a naknada koju Barišić traži iznosi 55.000 kuna.

Đikić i Zovko o Barišićevom doktoratu: ‘Sveučilište u Augsburgu potvrdilo je da su naši nalazi točni’

Podsjetimo, Đikić je uz Juru Zovka s Instituta za filozofiju, Barišića prijavio Sveučilištu u Augsburgu zbog sumnje u autoplagiranje doktorata. Prema mišljenju tog Sveučilišta, Barišićev rad sadrži ‘znatne formalne greške’, no one ‘nisu relevantne’ i ne daju zaključiti da se radilo o ‘ciljanoj namjeri prevare’. Još prije je, piše Jutarnji, Barišić podnio prijavu protiv Zovka. Barišić tuži i Vlatka Silobrčića, bivšeg člana Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. To je tijelo donijelo mišljenje kako je Barišić plagirao svoj rad objavljen u časopisu Synthesis philosophica, preuzevši dio teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije naveo izvor.

Đikić je za Jutarnji list potvrdio kako je zaprimio tužbu i kazao da će na nju odgovoriti u propisanom roku.

– U odgovoru sudu opovrgnut ću sve netočne navode iz tužbe te dokazati da nikada nisam vrijeđao osobu profesora Barišića niti jednom riječju, nego sam kritizirao njegove nečasne radnje jedino kao ministra obrazovanja i znanosti. Kao znanstvenik, obvezan sam ukazivati na sve nepravilnosti u sustavu znanosti na temelju činjenica, što sam javno i odgovorno činio. Nečasna djela i greške koje je ministar Barišić počinio u svojoj znanstvenoj karijeri nespojiva su s današnjim etičkim normama koje zahtijeva funkcija ministra, kazao je Đikić za Jutarnji i dodao kako su ‘o tome su svoje službene odluke donijeli i Odbor za etiku Hrvatskog sabora, kao i Sveučilište u Augsburgu gdje je prof. Barišić doktorirao.’

Podsjetimo, baš smo ovih dana pisali o tome kako se Pavo Barišić vraća na Hrvatske studije, i to kao nositelj kolegija Politička i pravna filozofija. Barišić je jedan od inicijatora pokretanja HS-a, bio je zamjenik voditelja Ante Čovića, današnjeg prorektora Sveučilišta u Zagrebu. Čovića i Barišića smijenio je 1995. tadašnji rektor Marijan Šunjić zbog, kako je otkrio u intervjuu za srednja.hr, njihova ‘nastojanja da privatiziraju Hrvatske studije, da ih ‘zatvore’ u fakultet i potpuno kontroliraju’. Više o ovoj vijesti pročitajte na poveznici.

Bivši ministar Barišić tuži uglednog znanstvenika Đikića: Traži odštetu od 55.000 kuna zbog vrijeđanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap