Pretraga

Braća Srpak pravi su genijalci koji doma imaju 23 Oskara: Ilija vas je već oduševio, a vrijeme je da upoznate i Marka

A- A+

Ako se složimo da je znanje najveće blago, svakako možemo tvrditi da je obitelj Srpak iz Varaždina jedna od najbogatijih. Uostalom, imaju Oskare znanja koji to dokazuju, njih ukupno 23. O starijem bratu Iliji već smo pisali u nekoliko navrata, a javnost ga najbolje pamti po njegovu briljantnom govoru na ovogodišnjoj dodjeli maloprije spomenute nagrade. Manje je poznato da Ilija ima i mlađeg brata koji, blago rečeno, rastura na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja i to u više područja. Upoznajte Marka Srpka, ovogodišnjeg dobitnika četiri Oskara znanja.

Marko i Ilija Srpak | Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Još od godine u kojoj se umalo nije dodijelio, nikada više medijske pažnje nije dobio Oskar znanja, nagrada koja odlazi u ruke najuspješnijih hrvatskih učenika na međunarodnim i državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu. Razlog bure u javnosti ovoga je puta bio briljantan govor varaždinskog maturanta Ilije Srpka, pred kojime se mogu posramiti apsolutno svi – političari, mediji i svaki pojedinac koji čini ovo društvo. Kritizirao je u prepunoj dvorani Ekonomskog fakulteta obrazovni sustav koji potiče prosječnost, ali i medije koji se bave svime osim prepoznavanjem i isticanjem onih najizvrsnijih.

Ilija je, to do sada već znate, ovogodišnji dobitnik najvećeg broja Oskara znanja, njih pet, a kod kuće ih ima ukupno 17. No ono što vam je možda promaknulo, jest da Ilija ima gotovo jednako uspješnog mlađeg brata. Njegovo ime je Marko Srpak i upravo je završio drugi razred Prve gimnazije Varaždin.

Marko ima šest Oskara znanja

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

Prvi puta je na natjecanjima u znanju Marko Srpak sudjelovao u četvrtom i petom osnovne. Bila je riječ o natjecanjima u matematici, informatici i astronomiji. Upravo je astronomija bila prva u kojoj se plasirao na državno natjecanje. Ostvario je tada sedmo mjesto, a rezultat je to kojime nije bio zadovoljan. Kasnije se, kaže, našao u nekim drugim područjima.

– Kao mali, volio sam naučiti nove stvari i bio sam sretan kad sam ih znao riješiti, a najviše sam volio matematiku, prisjeća se Marko.

U godinama koje su uslijedile sudjelovao je na brojnim drugim natjecanjima- u informatici, kemiji, matematici i fizici, u kojoj je dvostruki državni prvak. Zlatni je, osim na matematici, je ove godine bio i na državnom iz informatike.

Što se tiče međunarodnih, Marko je sudjelovao na natjecanju ACSL-All Star Competition u SAD-u, gdje je lani bio prvi, a ove godine treći. U oba slučaja riječ je o samostalnoj konkurenciji. Ove godine sudjelovao je i na EUSO, Europskoj znanstvenoj olimpijadi, gdje je osvojio srebro.

– Najdraže mi je ovogodišnje prvo mjesto iz fizike, kojim sam potvrdio prošlogodišnji uspjeh, otkriva nam Marko.

Ukupno za sada ima šest Oskara znanja, što bi značilo da ih je u kući obitelji Srpak ukupno 23.

‘Ilija i ja smo ponosni jedan na drugog’

Izdvojeni članak

[VIDEO] Najuspješniji ovogodišnji učenik održao maestralan govor u kojem nije štedio politiku, medije, profesore i NCVVO!

Kaže, najveći motiv za sudjelovanje na tolikim natjecanjima su mu izazovi koje natjecanja predstavljaju, a putem njih voli i testirati vlastito znanje. Učenik će biti još dvije godine, a problema s usklađivanjem školskih obaveza i natjecanja nema.

– Stigne se. Kad je vrijeme natjecanja spremam se za njih, a u školi dobijem ‘poštedu’ te naknadno u dogovoru s profesorima nadoknađujem propušteno gradivo i testove, priča nam Srpak mlađi.

Kaže, zna se dogoditi da ga uspoređuju sa starijim bratom, no svi koji ga bolje upoznaju kasnije ga vide u njegovu svjetlu. Otkrio nam je i kakav odnos ima s Ilijom.

– Kad ga trebam za pomoć tu je uz mene, kad on mene treba oko nečeg što možda ja znam – on pita mene. Imamo tipičan bratski odnos, nevezano uz to kakve uspjehe postižemo. Obojica smo ponosni jedan na drugog i nemamo potrebe međusobno se natjecati ili slično, kaže Marko.

Osim brata i ostatka obitelji podrška su mu, dodaje, prijatelji i profesori.

– Ponosni su i sretni za mene, a istovremeno, ja sam sretan zbog toga što imam njihovu podršku, ističe Marko.

‘Ostvarenje bitnih uspjeha trebalo bi se više priznavati i nagrađivati’

Izdvojeni članak

[FOTO+VIDEO] Braća Srpak osvojili ukupno devet Oskara znanja, a po svoj je došao i brucoš s Cambridgea

Škola je gotova, a Marko nam trenutno dogovara s Krka gdje je u informatičkom kampu. Iako se čini da s prikupljanjem novih znanja i učenjem nikada ne staje, ostaje mu ponešto slobodnog vremena. Kaže, voli ga provoditi igrajući računalne igrice i gledajući filmove. Bavi se i izviđačima te sportskim plesom.

O tome što će upisati po završetku srednje i čime će se baviti u budućnosti trenutno nema predodžbu. No, ona u vezi toga kako bi trebao izgledati obrazovni sustav vrlo je jasna:

– Vjerujem da bi sustav mogao biti bolji i usmjeravati se više za specijalizaciju učenika koji to žele. Ostvarenje bitnih uspjeha trebalo bi se više priznavati i nagrađivati, a učenike motivirati na daljnji trud za uspjeh u životu, zaključuje Marko koji unatoč, a ne zahvaljujući postojećem sustavu, na svome putu ne posustaje.