Pretraga

[FOTO+VIDEO] Braća Srpak osvojili ukupno devet Oskara znanja, a po svoj je došao i brucoš s Cambridgea

A- A+

Kada vidite političku elitu koja se okupila na današnjoj dodjeli Oskara znanja, vjerojatno ni u snu ne biste pomislili da se prije samo tri godine ta nagrada trebala prestati dodjeljivati, zbog nedostatka novca u državnoj blagajni. Međutim, nakon našeg pisanja o tom slučaju, Oskar je vraćen i danas je postao najsvečaniji obrazovni događaj u godini.

Naime, dodjeli koju su obilježila braća Ilija i Marko Srpak s devet osvojenih nagrada, nazočili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njena pomoćnica Lidija Kralj. U ime domaćina Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prisutne je pozdravio prodekan i budući dekan Jurica Pavičić te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja dodjeljuje Oskare Jadranka Žarković-Pečenković.  Događaju je nazočila i izaslanica predsjednika Sabora Sanja Putica, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić te predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Upravo predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, u pozdravnom je govoru pohvalio uspjeh koji je postigao kalkulator za upise u srednje, koji smo uz potporu HZŽ-a ove godine oplemenili te dodatno olakšali učenicima i njihovim roditeljima orijentaciju prilikom donošenja ove važne životne odluke.

Srpkovi imaju preko 20 Oskara znanja

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

Svu medijsku pažnju s dodjele Oskara znanja opravdano je uzeo Ilija Srpak, koji je osvojio najviše ‘kipića’, ali i održao upečatljiv govor u kojem je opleo po politici zbog nebrige o obrazovanju, po medijima radi slabe popraćenosti međunarodnih uspjeha hrvatskih učenika, a prigodno kao ovogodišnji maturant po NCVVO-u zbog propusta oko objave točnih rješenja.

Za svoj govor, koji ovdje možete u cjelosti pogledati i poslušati, Ilija je dobio standing ovation. 

No, da se u kući Srpkovih nije rodio samo jedan svestrani genijalac, potvrđuje podatak da je ove godine i Ilijin brat Marko osvojio četiri Oskara znanja. S obzirom da ih Ilija ima već 17, znači da ih sada Srpkovi imaju 21!

Marka, koji je netom završio drugi razred Prve gimnazije Varaždin, u prolazu smo upitali ima li sada mjesta i za malo odmora, na što nam je odvratio da već danas ide na Kamp mladih informatičara na Krk! Valjda će uz korisno, biti i malo ugode.

Braća Marko i Ilija Srpak osvojili devet Oskara znanja ove godine / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Na dodjelu je svoj kipić došao preuzeti i brucoš s Cambridgea

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Poznata imena najuspješnijih hrvatskih učenika: Najveći broj Oskara znanja odlazi u ruke maturanta iz Varaždina

Ove je godine već dodjeljeno 307 Oskara znanja od čega njih 212 za prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju te njih 95 za uspjehe na natjecanjima međunarodnog karaktera. Među nagrađenima je bilo čak 29 višestrukih dobitnika, a uz Iliju i Marka Srpka, četiri kipića je kući odnio i učenik osmog razreda OŠ Ante Kovačića u Zagrebu Patrik Pavić.

No, među nagrađenima zamijetili smo i jednog od najboljih hrvatskih učenika u posljednjih nekoliko godina Adriana Bekera, koji je prošle godine bio najuspješniji s osvojenih pet Oskara znanja. Sadašnji brucoš glasovitog Sveučilišta u Cambridgeu, došao je preuzeti svoj kipić na Ekonomski fakultet u Zagrebu, a zavrijedio ga je kao član virtuozne reprezentacije Hrvatske na 58. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi Rio de Janeiru. 

Adrian Beker na preuzimanju svog Oskara znanja /foto: Ivan Božić|srednja.hr

Samo ćemo vam reći da su ovi dečki dobri koliko i Vatreni u nogometu pa ćemo članove matematičke reprezentacije (koja je u Brazilu imala i internacionalca!) navesti na kraju – uz Adriana Bekera, u Brazilu su Hrvatsku predstavljali Borna Šimić, Lukas Novak, Marin Varivoda, Petar Nizić – Nikolac.

Podsjetimo da će se sutra još 172 Oskara uručiti državnim prvacima u glazbi i plesu.