Pretraga

Čak 34 posto državnih osnovnih škola nema organiziranu prehranu za učenike

A- A+

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na kraju 2019./2020. i na početku 2020./2021. školske godine, čak 34 posto državnih osnovnih škola nije imalo organiziranu prehranu u školi. Također, pokazalo se da učenici najviše padaju šesti razred osnovne škole i to u najvećem postotku dječaci.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za kraj školske godine 2019./2020. te početak 2020./2021., na području Hrvatske djelovalo je 878 osnovnih škola te su u sustavu imale 1.135 područnih škola. Iako se broj učenika nije bitnije promijenio u odnosu na prethodnu godinu, i dalje je prisutan pad koji traje već četvrt stoljeća.

Čak 34 posto državnih osnovnih škola nema organiziranu prehranu

– Državnih osnovnih škola s organiziranom prehranom ima 66 posto, a privatnih osnovnih škola 100 posto, stoji u izvješću DZS-a, što upućuje da čak 34 posto osnovnih škola u Hrvatskoj nema organiziranu prehranu za učenike.

Udio žena u populaciji učitelja iznosi 81,6 posto, a udio učenica u osnovnih školama je 48,8 posto.

– Od ukupnog broja ponavljača najveći udio odnosi se na dječake u iznosu od 58,5 posto, navodi se u izvješću.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje HRT-a: Provjerite koliko je učenika u Hrvatskoj uključeno u organiziranu školsku prehranu

Učenici najviše ponavljaju šesti razred, u većem postotku dječaci

Učenici najviše padaju šesti razred osnovne škole što rezultira brojkom od 30,1 posto ponavljača u šestom razredu, od kojeg su ponovno u većem broju dječaci, njih 54,1 posto. Najveći udio učenika ponavljača je u višim razredima osnovne škole, čak 81,6 posto.

– Promatrajući učenike prema godinama starosti, može se primijetiti da je u redovitim školama samo 2,3 posto učenika mlađih od sedam godina. Isto tako, gornja granična skupina od 15 i više godina obuhvaća samo 0,8 posto učenika. Od toga 89 posto pohađa osmi razred, stoji u izvješću DZS-a.

Izdvojeni članak
obrazovnih deset

Što se događalo u obrazovanju proteklih 10 godina? Izdvojili smo 10 najvažnijih događaja

Nastava na jezicima nacionalnih manjina

Više od četiri tisuće učenika polazi nastavu na jezicima nacionalnih manjina Prema metodologiji statističkog prikupljanja podataka. Od 2.013 školskih jedinica u 1.985 nastava se izvodi samo na jednom jeziku. Ukupno je 4.189 učenika polazilo nastavu na jezicima nacionalnih manjina.  Najviše učenika sluša nastavu na srpskom jeziku, njih 1.841 na srpskome te 1.724 na talijanskom jeziku.

– U 1.945 škola nastava je na hrvatskom jeziku, u 11 na talijanskome, u četiri na mađarskome, u pet na češkome i u 20 na srpskome. Osim na hrvatskom jeziku, 28 škola nastavu izvodi i na jezicima nacionalnih manjina, i to pet na mađarskome, šest na talijanskome, jedna na njemačkome, tri na češkome i 13 na srpskome, navodi se u izvješću.