Pretraga

Kao da se rugaju studentima: Radno vrijeme sveučilišne knjižnice dva sata dnevno

A- A+

Sveučilište u Mostaru jedino je sveučilište izvan RH, na kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, a ima oko 12.000 studenata. Ta i u našim okvirima velika brojka studenata ima i Sveučilišnu knjižnicu, no teško da ih se većina njome može okoristiti, budući da joj je radno vrijeme dva sata dnevno.

Screenshot: sum.ba

Radi usporedbe odnosno kako bismo ilustrirali bizarnost ovog radnog vremena, navedimo primjer Sveučilišne knjižnice na duplo manjem Sveučilištu u Zadru, koje broji oko 6.000 studenata. Tamo studenti mogu posuđivati knjige te koristiti čitaonicu Sveučilišne knjižnice od ponedjeljka do petka, u periodu od 8 do 19.30 sati.

Izdvojeni članak

Svaki peti student Sveučilišta u Mostaru je iz Hrvatske: Evo zašto tamo na studij hrle Hrvati

Da ne govorimo o NSK u Zagrebu te Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, koje imaju radno vrijeme od 8 do 21 sat radnim danima te subotom od 9 do 14 sati, a u ponudi je i mogućnost korištenja ‘noćne čitaonice’ radnim danima od 21 do 24 sata.

Svi ovi zaključci su nas potaknuli da upitamo predstavnike Sveučilišne knjižnice u Mostaru misle li da je navedeno radno vrijeme dovoljno da se zadovolje potrebe oko 12.000 tamošnjih studenata.

No, očito zbog gustog rasporeda, nisu nam stigli odgovoriti na upit, ni 96 sati nakon što je postavljen.

Istovjetno pitanje smo postavili i predstavnicima Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Oni kažu da ne vide problem u ovom radnom vremenu, ali da će reagirati bude li pritužbi od strane studenata.

– Osim Sveučilišne knjižnice svaki fakultet ili ustrojbena jedinica našeg Sveučilišta ima svoju posebnu knjižnicu, a uobičajeno je radno vrijeme istih od 8 do 16 sati. Ovakve knjižnice uključuju i prostorije gdje studenti mogu doći i učiti, a opremljene su i računalnom opremom. S obzirom na ovakvu opremljenost studenti u Sveučilišnu knjižnicu obično samo odu i posude knjigu koja im je potrebna bez dužeg zadržavanja, stoga je naše mišljenje da je radno vrijeme dovoljno. Dosad nismo imali nikakvih pritužbi što se tiče knjižnice, a ukoliko se takve pojave probat ćemo riješiti problem kao i sve ostale koje nam studenti upute, rekla nam je glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Gabrijela Arapović.

Copy link
Powered by Social Snap