Pretraga

Svaki peti student Sveučilišta u Mostaru je iz Hrvatske: Evo zašto tamo na studij hrle Hrvati

A- A+

Sveučilište u Mostaru jedino je sveučilište izvan Hrvatske na kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. U protekloj godini pohađalo ga je 12.500 studenata, od čega su čak 2.329 njih, bili studenti iz Hrvatske. Obzirom na prije navedeno, nije ni čudo da Vlada Republike Hrvatske stalno ubrizgava financijske injekcije u sveučilište najvećeg hercegovačkog grada. 

Fotografija iz privatne arhive Anje Percač

Primjerice u mostarski sveučilišni kampus Hrvatska je uložila 200 milijuna kuna. Naime, sav trošak izgradnje četiri nove zgrade (Medicinskog, Fakulteta zdravstvenih studija, Filozofskog i Građevinskog fakulteta) te obnovu ostalih (Agronomski i prehrambeno-tehnološki, Pravni, Ekonomski i Fakultet strojarstva i računarstva) platila je Hrvatska. 

Inače, Sveučilište u Mostaru ima 10 fakulteta i Akademiju likovnih umjetnosti, međutim svake se godine nastoji proširiti ponuda smjerova pri pojedinim sastavnicama.

Tako je i ove je godine pri mostarskom Sveučilištu uveden niz novih studija odnosno kriminalistika i sigurnosni menadžment, dentalna medicina, elektrotehnika, komparativna književnost te cestovni promet.

Zanimanje kandidata za nove smjerove već na prvom upisnom roku, nadmašilo je sva očekivanja predstvnika Sveučilišta.

Kada je par riječ o sastavnicama koje pohađa najviše studenata iz Hrvatske, pomoćnik rektorice za nastavu i studente Vojo Višekruna nam otkriva da su to Filozofski fakultet te Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti. (u dokumentu ispod pogledajte iz kojih su sve općina i gradova RH upisani brucoši u akademsku godinu 2015./2016 / za ovu godinu su podaci još u obradi nap. a.)   

Koje su sve prednosti i mane studiranja na Sveučilištu u Mostaru, kakvi su troškovi života, mogućnosti za studente i još niz pojedinosti, otkrivaju nam studenti iz Hrvatske, koji pohađaju fakultete u Mostaru te predsjednica tamošnjeg studentskog zbora.

Brucosi Na-SUM-u Po Opcinama i Gradovima by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

[VIDEO] Sve više hrvatskih studenata se odlučuje studirati u Mostaru

Uvođenje državne mature označilo je porast broja studenata iz Hrvatske u Mostaru

Često se među mladeži u Hrvatskoj čuju govorancije, da na studij u Mostar odlaze oni, koji žele s manje muke stići do diplome. Međimurka na privremenom boravku u Mostaru nas razuvjerava da je tomu tako.

– Naravno da ne. Sve ovisi o našem trudu, volji i marljivosti, kao i na bilo kojem drugom sveučilištu. Na mom smjeru gotovo svi profesori su gostujući s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i prema nama se odnose jednako kao i prema studentima u Zagrebu. Postavljaju nam jednake zahtjeve, uvjete i kriterije, govori nam Anja Percač, studentica 2. godine edukacijske rehabilitacije u Mostaru.

Sličnog je stava i Filip Matak iz Zadra, koji u najvećem gradu Hercegovine studira glazbenu umjetnost. Pojašnjava zapravo, da je studij lako upisati, ali ne i završiti.   

Izdvojeni članak

Šaljivi trojac iz Splita se uputio na biciklima u Mostar te doživio bezbroj anegdota


Filip sudjelovao u praizvedbi prve hercegovačke opere na hrvatskom jeziku

Sugovornici iz Hrvatske, koji studiraju u Mostaru nam pojašnjavaju da se nudi niz izvannastavnih sadržaja pri fakultetima. Međimurka Anja ih trenutačno prati tek sa strane, dok Filip na njima sudjeluje aktivno. – Svaki fakultet organizira razne sadržaje. Na mome fakultetu organiziran je studentski zbor s kojim od prve godine putujemo i sudjelujemo na gotovo svim kulturnim i društvenim događanjima. Sudjelovali smo također na praizvedbi prve hercegovačke opere na hrvatskom jeziku “Diva Grabovčeva”. Također smo sudjelovali i na natjecanju zborova i osvojili 2. mjesto, otkriva nam Zadranin.

– Činjenica je da na drugoj godini ostane upola manje studenata nego što ih se upisalo na prvoj godini govori sve. Nije se problem upisati, ali je veliki problem završiti fakultet, obrazlaže ovaj student iz Zadra, koji je na drugoj godini, što znači da spada u ovu polovicu koja je preživjela brucošku godinu.

Ipak, relativno jednostavan upis na studije u Mostaru, nije beznačajan u kontekstu velikog priljeva studenata iz Hrvatske. Osobito otkada je u Lijepoj našoj uvedena državna matura.

– Najviše studenata bira Sveučilište u Mostaru za svoj akademski put od 2010. godine kada u Republici Hrvatskoj uvjet za upis fakulteta postaje polaganje državne mature. Nakon te godine vidimo porast studenata iz RH. To je vjerujem jedan od važnijih razloga. Naravno, Sveučilište u Mostaru je jedino sveučilište van Hrvatske na hrvatskom jeziku što je jako važan segment. Također, studentima su za razliku od studentskih gradova RH u Mostaru troškovi režija i najma stanova jeftiniji, a sporiji je i tempo života. S druge strane smeta ih vjerujem ne postojanje autoputa čime se putovanje rodnim krajevima vikendom oduži, nedostatak javnog prijevoza u gradu, manjak menzi, studentskih domova i slično, podrobno nam prednosti i mane studiranja u Mostaru, iz perspektive hrvatskih sudenata izlaže predsjednica tamošnjeg Studentskog zbora Janja Marušić. Napominje da je u gradu sa starim mostom najviše studenata iz Dalmacije i Slavonije, ali i da ih ne nedostaje iz ostalih dijelova RH.

Izdvojeni članak

Studentica u Eindhovenu oduševila profesore diplomskim radom o renoviranju obrušene zgrade u Mostaru

Cijene stana prosječno od 400 do 600 kuna po osobi

Naravno kada govorimo o troškovima života u pojedinom gradu, puno je parametara koje treba uzeti u obzir. Bitan faktor u svemu je i koliko nekome treba za ugodan život. Ipak, prema iskazima naših sugovornika, čini se da su prosječne cijene stanova, svakako jeftinije, nego li primjerice u Zagrebu, Splitu ili Osijeku.

– Prosječna cijena stana za dvoje studenata u Mostaru je oko 1200 kuna. Naravno, cijene mogu varirati ovisno koliko studenata dijeli sobu i u kojem je dijelu grada stan. Neki prosjek može biti okvirno 400 – 600 kuna po osobi. Možda cijene ne odstupaju previše od studentskih stanova u RH, ali vjerujem da su troškovi režija dosta jeftiniji, ocjenjuje Janja Marušić. 

Fotografija iz privatne arhive Anje Percač

Izdvojeni članak

Neobična epidemija u Mostaru: Srednjoškolke masovno padaju u nesvijest

Slaže se s ovime u načelu i Anja, koja nam je opisala svoje financijske izdatke.

– Da, troškovi života su niži u odnosu na Zagreb. Živim u Rodoču, mjestu udaljenom 6 kilometara od Mostara, u velikoj kući s još šest studenata. Stanarina nam je fiksna pa za režije ne moramo brinuti, ali ispalo bi oko 150 kuna po osobi u zimskim mjesecima. Od kuće do faksa treba mi 20-ak minuta. Putujem busom čiju mjesečnu kartu plaćam 80 kuna. Cijene stanova se kreću od 100 do 300 eura. Živjela sam u jednoj garsonijeri u gradu čija cijena je bila i niža od tog prosjeka, govori studentica edukacijske rehabilitacije koja dolazi iz Donjeg Kraljevca u Međimurju.

Filip se složio s damama, premda naglašava da razmjeri nisu tako veliki.

– Što se tiče troškova jeftinije je nego u Hrvatskoj, ali ne i značajno jeftinije, iskustva su Filipa Mataka. 

Izdvojeni članak

Djevojka iz Mostara prošla kraj zgrade HDZ-a pa dobila posao u Elektroprivredi

Ipak, nedostaje menzi i studentskih domova, a mnoštvo je i bespotrebnih birokratskih troškova

– Trenutno Studentski centar Sveučilišta u Mostaru broji svega dva domska paviljona i ima kapacitet od 187 soba ili drugim riječima 420 kreveta. Nedavnom rekonstrukcijom, sobe su dobile vlastite sanitarne čvorove, besplatan internetski i kablovski priključak. Centar također raspolaže s dva multimedijalna centra, fitness klubom, teretanom, dvije čitaonice, studentskim caffe barom, vešerajom, sveučilišnom knjižnicom i dnevnim boravkom za odmor studenata. Vjerujem da je bitno spomenuti kako na dnevnoj bazi Studentski dom podijeli između 1000-1500 obroka. Naravno bitno je uzeti u obzir da na Sveučilištu studira oko 15.000 studenata. Trenutno je u izgradnji i dom za studente u teškoj materijalnoj situaciji koji će primiti još 100 -150 studenata ovisno o sredstvima, otkriva nam razne statističke brojke predsjednica Studentskog zbora, napominjući kako izgradnju ovog doma za studente u teškoj materijalnoj situaciji, također financijski podupire Vlada RH.

Izdvojeni članak

Upisne kvote na Sveučilištu u Mostaru: Hrvati po prvi put među stranim studentima

Međimurka Anja, dala nam je podroban odgovor o tome koje su to prednosti i mane studiranja u Mostaru. Nedostatak menzi, kao i ne tretiranje studenata kao socijalno osjetljive grupe, ono su što vidi kao mane. Ipak, kada dođete iz Hrvatske na studij u Mostar, razlike u standardu su vidljive. Kroz konkretne primjere i stvari bitne studentima ih je opisala ova studentica.

– U Mostaru studiram godinu dana. Kao vrlinu definitivno bih prvo navela mir. Nema gužve po gradu, nikome se nikamo ne žuri i svi djeluju smirenije. Sve što je nama studentima bitno i zanimljivo (faks, bolnica ,kazalište, kafići…), možemo obići pješke i nema potrebe za javnim prijevozom. Ako je ružno vrijeme nazovemo taxi čije su cijene pristupačne (1 km = 4 kn) ili odemo na bus i kartu platimo 6 kuna. Hrana je nešto jeftinija nego u Hrvatskoj, a jeftiniji je i noćni život.
S druge strane mane su jer nemamo menzu, ni x-ice pa smo prisiljeni kuhati ili hraniti se u pekari. Ne ostvarujemo nikakav popust prilikom kupnje karte za bus i slično. I redoviti studenti plaćaju školarinu kao da su izvanredni, a cijene se kreću od 6000 do 8000 kuna. Moramo plaćati sve potvrde koje vadimo u referadi. Npr. potvrdu da ste redovit student platit ćete 20 kuna. Plaćamo i prijavnice za ispit (1 kn po ispitu), koje su kraj ISS-a (Studomat) bespotrebne. Plaća se ispis s fakulteta, priznavanje ocjena s drugih fakulteta i tako dalje, jasna je studentica edukacijske rehabilitacije. 

Filip Matak u učionici s kolegama / privatna arhiva

Izdvojeni članak

Sveučilište u Mostaru: Za nas Hrvati nisu strani studenti

Da ljubav i zadovoljstvo doista idu kroz želudac, svjedoči i Filip, budući da među nizom vrlina koje ističe za Mostar kao studentski grad, zamjerku ima tek za menzu.  

– Trenutno mi je druga godina da sam u Mostaru. Vrline su što je Mostar studentski grad s 25.000 studenata, fakultet je u samome centru grada i sve što je potrebno za studiranje kao što su knjižnica, menza, knjižare, kopirnice i sl., nalazi se u neposrednoj blizini fakulteta. Profesori su jako susretljivi i sve će učiniti da pomognu studentima i da ih što bolje nauče. Fakulteti su nedavno rađeni ili obnavljani tako da su dobro uređeni i opremljeni. Kao manu rekao bih samo da bi menza mogla biti malo bolja, objašnjava ovaj student smjera glazbene umjetnosti iz Zadra.

Zanimljiva je priča, kako je Filip uopće došao na studij u Mostar. Naime, već je upisao studij u Rijeci, ali je ljubav prema glazbi presudila da sve to zanemari i završi u Mostaru. 

– Na ljetnom roku upisao sam Pomorski fakultet u Rijeci, ali moja želja uvjek je bila glazba. Pokušao sam u Zagrebu, ali nisam uspio. Druge varijante bile su mi Pula i Osijek, ali to mi se činilo previše daleko stoga sam pristupio prijemnom u Mostaru i upao na akademiju, objašnjava Filip razlog odlaska na studij ‘preko grane’.    

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Mostara rekli ‘NE’ nacionalizmu i mržnji

Zašto biste trebali ići na studij u Mostar?

Naše sugovornike smo na kraju pitali bi li preporučili svojim mlađim kolegama i prijateljima odlazak na studij u Mostar i zašto.

– Naravno! Diploma je priznata kod nas i jednako je vrijedna te ćete se za nju namučiti kao na bilo kojem drugom sveučilištu.
A Mostar je gotovo uvijek osunčan, miran grad, koji će vam se lako zavući pod kožu baš kao i ljudi koje ćete ovdje upoznati, lirsku preporuku daje Anja Percač, koja je izgleda ‘pala’ na šarm grada sa starim mostom.

Istog je stajališta i Filip, a za preporuku ima nešto drugačije razloge.

– Naravno da bih svojim mlađim kolegama i kolegicama preporučio da odu na studij u Mostar jer je ovdje veoma nepredno Sveučilište s dobrim profesorima i prijateljski nastrojenim kolegama, govori Zadranin. 

Izdvojeni članak

Mostarski srednjoškolac i nećak diktatora progovorio o svojem životu

Na kraju je i ‘prva studentica Sveučilišta’ navela razloge zašto je poželjno studirati u Mostaru.

– Prije svega jer smatram da smo rame uz rame s europskim sveučilištima i da rastemo iz godine u godinu, kako brojem studenata tako brojem novih studijskih programa. Sveučilište u Mostaru ima preko 20 studentskih udruga gdje vjerujem da se svaki student može pronaći makar u jednoj ovisno o afinitetima. Naši studenti su napravili prvi bolid – formulu u državi i nastupili na Europskom natjecanju dok se pojedina sveučilišta nisu niti kvalificirala. Pokrećemo doktorske studije kojih u ovom djelu Europe nema. Velik broj profesora koji predaju na Sveučilištu su iz RH. Po nekim stvarima zaista prednjačimo kako kvalitetom tako i kvantitetom i upravo radi svih tih navedenih stvari smatram da našem mostarskom Sveučilištu treba dati priliku da pokaže sve svoje čari, zaključuje predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić.