Pretraga

‘Imam depresiju, anksioznost i razmišljala sam o samoubojstvu’: Odsad psihološku pomoć mladi mogu tražiti online

A- A+

Briga o mentalnom zdravlju u jeku pandemije i parcijalnog lockdowna iznimno je važna. No, značajan broj mladih nije upoznat s time kome se obratiti za psihološku pomoć. Grad Rijeka zato je pokrenuo portal svejeok.hr, namijenjenu besplatnom psihološkom savjetovanju mladih Riječana u dobi od 15 do 30 godina i to online putem.

Foto: Unsplash

‘Imam depresiju, anksioznost i razmišljala sam o samoubojstvu’, ‘nisam sigurna želim li nastaviti studirati jer se tako loše osjećam’, ‘osjećam tugu bez razloga’, ‘je li ponašanje mog partnera manipulativno’ – samo su neki od problema koji muče mlade. U želji da pronađu pomoć, javili su se stručnjacima na portalu svejeok.hr.

Barijere kod traženja psihološke pomoći

Pokrenuo ga je Grad Rijeka u u suradnji s mladima, s ciljem pružanja besplatnog psihološkog savjetovanja Riječanima u dobi od 15 do 30 godina.

– Projekt su zapravo potaknuli mladi Riječani. U istraživanju koje je Grad Rijeka proveo sa suradnicima s Odjeka za psihologiju riječkog Sveučilišta, ukazali su nam da ih najčešće muči depresivnosti i stres. Prezentirajući te rezultate skupini mladih koji su sudjelovali u izradi Programa za mlade Grada Rijeke od 2018. do 2022., potvrđeno je da mlade muče ti i mnogi drugi problemi, ali da imaju i puno barijera za traženje stručne pomoć. Najčešće su spominjali sram, nedostatak novaca za odlazak privatnim stručnjacima, nedostupnost te usluge i slično. Stoga je Grad Rijeka kao neko optimalno rješenje odlučili ponuditi portal za anonimno i besplatno psihološko savjetovanje mladima u dobi od 15 do 30 godina života, kaže nam Lea Barbarić.

Izdvojeni članak

Pokrenuta linija za psihološku podršku maturantima: Možete se javiti zbog teškoća u učenju, ali i iz drugih razloga

Javljanje je anonimno

Osobe kojima je pomoć potrebna mogu se javiti bez bojazni da će njihov identitet biti otkriven. Upiti koji su objavljeni na portalu, kao i odgovori na njih, javni su uz suglasnost mladih koji su se na svejeok.hr javili sa svojim problemom.

– Mladi se javljaju anonimno, opisuju svoj problem u pisanom formatu i daju samo svoje osnovne osobne podatke (npr. spol i dob), kako bi psiholog koji će im nastojati pomoći dobio nešto potpuniju sliku o njima. Radi se o jednokratnoj pomoći, ali ako psiholog procijeni da je toj mladoj osobi potrebna dodatna pomoć (ili ona sama to prepozna), kontakt među njima se može nastaviti i osobno. Teško je nabrojati sve zbog čega se mladi mogu javiti i zatražiti psihološku pomoć, ukratko najčešće je riječ o emocijama koje ih muče ili nekim neadekvatnim mislima i ponašanjima, kaže Barbarić.

Na pitanja i probleme koje mladi upućuju na portal svejeok.hr odgovaraju stručnjaci. Trenutno je riječ o devet psihologa i psihoterapeuta s područja grada Rijeke i okolice. Svio oni vrsni su stručnjaci, koji imaju iskustva u radu s mladima – Anđelko Botica, Anamaria Blažić, Nataša Jelenić Herega, Katarina Banov, Tamara Milovanović, Ivona Maričić Kukuljan, Ana Goleš, Iva Kirša i Mia Host.

– Portal je pokrenut krajem listopada i interes je do sada i za nas iznenađujuće velik. Drago nam je da nam se mladi obraćaju, znači da su dovoljno zreli da prepoznaju koliko je važno potražiti pomoć kada nam je ona potrebna, zaključuje Barbarić.

‘Imam depresiju, anksioznost i razmišljala sam o samoubojstvu’: Odsad psihološku pomoć mladi mogu tražiti online
Share via
Copy link
Powered by Social Snap