Dijele se stipendije i do 12.000 kuna: Grad Zagreb i Zagrebačka županija raspisali natječaje za studente i učenike

Sezona novih natječaja za stipendije u punom je jeku. Natječaj za stipendiju za deficitarna zanimanja, koja se dodjeljuje srednjoškolcima raspisao je prošloga tjedna Grad Zagreb. U tijeku je i natječaj Zagrebačke županije, kojim se u više kategorija dodjeljuju stipendije učenicima i srednjoškolcima.

Foto: Srednja.hr

Ukupno novih 150 stipendija za deficitarna zanimanja Grad Zagreb će dodijeliti učenicima prvih razreda. Zagrebačka županija dodjeljuje 50 novih stipendija, 30 za učenike i to u tri kategorije i 20 za studente u dvije kategorije.

Stipendija Grada Zagreba za deficitarna zanimanja

Nudi se mnoštvo stipendija u Hrvatskoj i inozemstvu: Donosimo listu natječaja na koje se odmah možete prijaviti

Grad Zagreb je u petak, 5. listopada, raspisao natječaj za dodjelu 150 stipendija za deficitarna zanimanja, odnosno učenicima koji su upisani u prvi razred trogodišnjih programa strukovnih škola Grada Zagreba. Stipendija se dodjeljuje za deset mjeseci i na godišnjoj razini iznosi 10.000 kuna, odnosno 1.000 kuna mjesečno.

Natječaj je otvoren ukupno 15 dana, a na njega se mogu prijaviti srednjoškolci koji se obrazuju za 19 zanimanja: alatničar, automehatroničar, bravar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, fasader, galanterist, kemijski čistač, krojač, ličilac-soboslikar, mesar, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, podopolagač, staklar, tesar, vodoinstalater i zidar.

Učenici koji ponavljaju prvi razred ili su ponavljali neki od razreda osnovne škole ne mogu se prijaviti na natječaj. Prilikom utvrđivanja liste dobitnika u obzir se uzimaju uspjeh u sedmom i osmom razredu osnovne škole, postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja te socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata.

Napomenimo za kraj kako je nakon završetka školovanja stipendist dužan raditi na području Grada Zagreba odnosno, uz suglasnost davatelja stipendije na području Hrvatske, najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju. Uz to, stipendiju ste dužni vratiti ako bez opravdanog razloga ne završite razred za koji ste primali stipendiju, odbijete ponuđeno zaposlenje, jednostrano raskinete radni odnos ili u roku ne dostavite podatke o tijeku školovanja i o zaposlenju.

Više o tome kako se prijaviti na natječaj i koju dokumentaciju priložiti u prijavi možete doznati u tekstu natječaja u nastavku.

Stipendije Zagrebačke županije

Osim ovog natječaja, u tijeku je i natječaj za stipendije Zagrebačke županije, koji je otvoren do 15. listopada. U ovoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente.

Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci. Stipendija za učenike na godišnjoj je razini 6.000 kuna, na mjesečnoj 500 kuna. Studentu stipendistu godišnje se isplaćuje 12.000 kuna, odnosno 1.000 kuna mjesečno.

Grad Zagreb raspisao natječaj: Za ovu godinu dijele stipendiju višu od minimalne plaće

Od 30 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se deset stipendija, od toga tri za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 20 stipendija za učenike, od čega deset za deficitarna zanimanja kao što su pediker, kuhar, slastičar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, bravar, limar, alatničar, tokar, tapetar, stolar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, plinoinstalater, mesar, kemijski čistač, fasader, staklar, krojač, galanterist, elektroničar-mehaničar, armirač, tesar, monter suhe gradnje, zidar, pekar, podopolagač, zlatar, krovopokrivač, autolakirer, autolimar, automehaničar, automehatroničar, keramičar, klobučar, konobar, kozmetičar, krznar, obućar, urar, ličilac – soboslikar, vozač motornog vozila, dimnjačar, elektromonter, klesar, medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, njegovatelj, precizni mehaničar, puškar i instalater kućnih instalacija.

Od 20 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do deset stipendija, od toga najviše tri stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do deset stipendija.

Koji su uvjeti sudjelovanja u natječaju za svaku od kategorija i koju je sve dokumentaciju potrebno priložiti uz prijavu proučite u dokumentu na kraju ovog teksta.

Odgovori