Pretraga

Drama ispred Ministarstva, sindikat opleo po ravnatelju: ‘Ovo je rat protiv nesposobnog čovjeka’

A- A+

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske danas su ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja održali konferenciju za medije te zahtijevali razrješenje ravnatelja Tehničke škole Rijeka. Kako tvrde iz sindikata, ravnatelj je prijavljen u sedam inspekcijskih nadzora, no njegovo razrješenje nije na vidiku te su zbog toga prozvali i ministra Radovana Fuchsa.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja | Foto: srednja.hr

Na Svjetski dan učitelja predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske došli su pred zgradu Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi upozorili na lošu situaciju u Tehničkoj školi Rijeka. Prema njihovim riječima, problem s ravnateljem škole Serđom Jardićem traje skoro tri godine. Tvrde kako je ravnatelj prijavljen u sedam inspekcijskih nadzora, ali da se po tom pitanju stvar uporno ne rješava.

– U toj školi imamo i tužbu za mobbing. Znači to nije izniman slučaj, to je gotovo pravilo u kojem sindikat mora zaštiti svoje članove. Nedopustivo je da se sindikat bavi poslovima Ministarstva. U trenutku kada je prosvjetna inspekcija dala prijedlog za razrješenje ravnatelja, dogodilo se nije ništa, započela je predsjednica sindikata Nada Lovrić.

Prozvali ministra Fuchsa

Prozvala je i ministra Radovana Fuchsa koji, kako kaže, nije reagirao nakon što ravnatelj nije razriješen.

– Ministar kao takav ne mora znati na sve devijacije u sustavu, ali ako mu službe sugeriraju jedno onda jest da ih sugerira da ih uvažava da ih cijeni. Ne traži sindikat smjenu ravnatelja, prosvjetna inspekcija to traži. Zato što nije udovoljio onim osnovnim elementarnim uvjetima za rad ravnatelja. To je čovjek koji je u više navrata zapošljavao ljude koji ne udovoljavaju uvjetima za radno mjesto. To je čovjek koji se vrlo loše odnosi prema ženama u tom sustavu u toj školi i zato ih izlaže dodatnom stresu, izjavila je Lovrić.

Iako je sindikat dobio odgovor od ministra koji tvrdi da je školski odbor taj koji smjenjuje ravnatelja, predsjednica sindikata je rekla da se zna tko razrješuje školski odbor.

– Upravo taj isti ministar razrješuje odbor. Nemojmo prebacivati odgovornost sa jedne strane, na drugu stranu. Ta priča traje tri godine. Ovo nije rat protiv ravnatelja, ovo je rat protiv jednog nesposobnog čovjeka koji djeluje na sve ljude u svojoj školi, objasnila je Lovrić.

Izdvojeni članak

Čistka u školama: Zbog korupcije smjenjeno već devet ravnatelja

‘Školska dvorana se nije čistila, ravnatelj nije reagirao dok nije došla inspekcija’

Nakon nje istupila je profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Tehničkoj školi Rijeka koja je podnijela nekoliko prijava protiv ravnatelja.

– Upozoravala sam ravnatelja da je nedopustivo da u Tehničkoj školi Rijeka nitko ne održava školske sportske dvorane, to znači da niti jedna spremačica nije zadužena za čišćenje te dvorane i ravnatelj ne reagira, a mi imamo 12 razreda. Ako se prostor ne čisti, tu nema ni tjelesnog zdravlja ni kulture, započela je profesorica Tijana Pavičić i sindikalna povjerenica.

Iako je situaciju s čišćenjem dvorane pokušala riješiti unutar škole, nije naišla na razumijevanje ravnatelja.

– Ravnatelj dok nije dobio rješenje prosvjetne inspekcije izrijekom ‘naređuje se ravnatelju škole da organizira čišćenje dvorane’, do tada ništa nije poduzeto. Sada su radnje pomaknute, izjavila je Pavičić.

Svoje podneske prosvjetnoj inspekciji profesorica je počela slati još 2019. godine.

– To je krenulo kada mi je uskraćeno pravo na napredovanje od strane istog tog ravnatelja koji je, kada je trebao potpisati tiskanice da budu upućene prema AZOO-u, izrijekom rekao pred tajnicom škole – ‘ja ti ne želim potpisati tiskanice i s tobom o tome ne želim razgovarat’. Ljudi, nedopustiva komunikacija u odgojno-obrazovnoj ustanovi, objasnila je Pavičić.

Izdvojeni članak
razred učenici učionica

Ravnateljica škole zaposlila kćer pa tužila profesora koji ju je prozvao: Izgubila je

‘Ravnatelj je rekao da sam opasna za učenike’

Dodala je i da je nakon toga ravnatelj uputio prijedlog školskom odboru za procjenu njene radne sposobnosti.

– Citiram: ‘Po njegovim saznanjima profesorica Pavičić je opasna za učenike i kolege’. Školski odbor kao upravljačko tijelo škole je na sjednici 16. ožujka 2021. odbio obrazloženi prijedlog prosvjetne inspektorice za razrješenje ravnatelja. Oni uopće nisu raspravljali o tom prijedlogu, rekla je Pavičić.

Nadovezala se na predsjednicu sindikata vezano za odgovornost ministra Fuchsa u ovom slučaju.

– Nije točno da ministar nema odgovornost u razrješenju ravnatelja jer je prosvjetna inspektorica 7. lipnja dostavila mi dokumentaciju gdje kaže da je prema Ministarstvu u slučaju kada školski odbor odbije prijedlog razrješenja, tada je na potezu resorni ministar. Koji ili razrješuje ravnatelja ili ga ostavlja na funkciji, pojasnila je profesorica Pavičić.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske | Foto: srednja.hr

‘Uskraćeno mi je napredovanje iako nadzor nije utvrdio nepravilnosti u mojem radu’

Jedan od problema s ravnateljem bio je po pitanju njezinog napredovanja.

– U ožujku sam na sjednici dobila suglasnost ravnatelja da mogu napredovati u zvanje mentora potpisano i ovjereno od strane škole. Za četiri mjeseca dolazi do promjene jer ravnatelj Tehničke škole postupa po pretpostavkama. I on je to izrijekom rekao. ‘Imam saznanja da sudjelujete u anonimnoj prijavi protiv škole’, odnosno u ‘dojavi protiv škole’, izjavila je Pavičić.

Usporedila je svoju situacijom sa situacijom kolegice iz iste škole.

– Kolegica koja radi sa mnom u školi spletom okolnosti ima situaciju s učenicima i reagira izvan gabarita dozvoljenih nastavniku. Znači pretjera u svakom segmentu komunikacije s učenicima. Dolazi joj nadzor i utvrđuje se da kolegica ima izuzetno loš stručno-pedagoški nalaz. Ravnatelj se ne žali nego pokušava zataškati taj nalaz, kolegica u međuvremenu napreduje iako traje žalba po drugostupanjskom postupku, a ja sama sebi tražim nadzor. Koji normalan nastavnik sam sebi traži nadzor? Moj nalaz je u redu u svim segmentima koje je savjetnik zatražio. I sad se ravnatelj na loš nalaz ne žali, a na moj čist nalaz ulaže žalbu po svim točkama. I sad vi meni recita trebam li ja šutjeti i to trpjeti?, ispričala je Pavičić.

Izdvojeni članak

Ravnateljica VII. gimnazije iskoristila posjet generala Gotovine za vlastitu promociju

‘Masa kolega prolazi kroz slične situacije, bilo bi dosta’

Iako se sada javno izložila, kaže da joj nije žao jer smatra da se većina kolega nalazi u sličnoj, ako ne i istoj situaciji.

– Ravnatelj je u nekoliko navrata krivotvorio moj radni pravni status u svom nadzoru koji mu je izvršen od strane savjetnika za ravnatelje, također se u tom nalazu iznosi niz neistina od toga da sam podnijela tužbu za mobing, ali da sad ne ulazim u sadržaje tog nalaza. Ako maloljetan učenik koji je 3/4 svog obrazovanja u srednjoj školi maloljetan, četvrtim korakom skrivljenog ponašanja napušta školu, a ravnatelj kojemu je u sedam inspekcijskih nadzora utvrđeni propusti u radu ne leti van iz škole. To je nedopustivo, poručila je Pavičić.

Osim ministra, prozvala je i Primorsko-goransku županiju.

– Riječka politička garnitura pogoduje nastavniku Tehničke škole. Dokaz je školski odbor koji uopće ne raspravlja o predmetu razrješenja, a županija je osnivač škola, rekla je Pavičić.

‘Očekujemo datum razrješenja ravnatelja’

Nakon konferencije, predstavnici sindikata otišli su na razgovor u Ministarstvo.

– Danas nakon sastanka od ministra očekujem datum razrješenja ravnatelja Tehničke škole Rijeka gospodina Sergia Jardića, poručila je Nada Lovrić.

Pogledajte cijeli video konferencije sindikata:

Drama ispred Ministarstva, sindikat opleo po ravnatelju: ‘Ovo je rat protiv nesposobnog čovjeka’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap