Pretraga

Drama oko besplatnih udžbenika u Zagrebu: ‘Sljedeće školske godine bit će isto kao i ove’

A- A+

U medijima se sinoć pojavila informacija kako nova gradska vlast u Zagrebu razmišlja o revidiranju mjere javnog financiranja udžbenika, a ideja je da se uvede neka vrsta socijalnog cenzusa prema kojemu bi se oni dodjeljivali. To bi bila jedna od mjera uštede, ali za sada se ona neće uvesti i u idućoj školskoj godini, potvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj konferenciji za medije.

Tomislav Tomašević|Screenshot: Facebook

Kako je sinoć izvijestio RTL, u nizu planiranih mjera uštede u Zagrebu razmišljaju i o revidiranju mjere javno financiranih udžbenika. Udžbenike u osnovnim školama financira država, a Zagreb udžbenike za srednjoškolce kao i radne materijale za osnovce. RTL prenosi da je više sugovornika iz Grada potvrdilo je kako razmišljaju o tome da se uvede neka vrsta socijalnog cenzusa.

– Nije pošteno da besplatne učenike dobije i onaj čiji roditelji imaju plaću od 15.000 kuna i oni koji su na minimalcu. Treba to revidirati i pronaći socijalni ključ, rekao je jedan od izvora za RTL.

Isti medij prenosi da je za srednjoškolske udžbenike Grad ove godine iz gradske blagajne dao 40 milijuna kuna te je 35.665 srednjoškolaca dobilo udžbenike koje financiraju porezni obveznici.

U proračunu nisu bila osigurana sredstva za sve učenike

Planove o revidiranju mjere javno financiranih udžbenika danas je komentirao i sam gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

– Što se tiče besplatnih udžbenika, prvo Grad Zagreb je jedini veliki grad koji ima besplatne udžbenike za srednje škole u Hrvatskoj. Drugo, u proračunu za ovu godinu i u prijašnjim godinama je bivša gradska vlast odvojila neadekvatan iznos za kupovinu besplatnih udžbenika za srednje škole i radnih materijala za osnovne škole. u proračunu za ovu godinu bilo je osigurano 16,5 milijuna kuna za tu svrhu, što je dovoljno da trećina djece dobije besplatne udžbenike u srednjim školama i radne materijale u osnovnim školama. Trećina. Jer nije bilo prikazano, realno, uopće ta situacija u proračunu, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Otkrivamo koliko su građane Zagreba stajali takozvani besplatni udžbenici

Tomašević: ‘Sljedeće školske godine bit će isto kao i ove godine’

Dodaje kako bi ta trećina bila dovoljna za sve one obitelji koje ostvaruju pravo na dječji doplatak.

– Mi smo unatoč tome, zapravo, što se nije planiralo to u proračunu, uspjeli pronaći novca kroz uštede sve koje radimo i trostruko smo podigli taj iznos, kako bi se odvojio adekvatan iznos da i dalje srednjoškolci u Zagrebu imaju besplatne udžbenike, svi. I isto tako, osnovnoškolci besplatne radne materijale, kao što znate država osigurava besplatne udžbenike za osnovne škole, kaže Tomašević.

Potvrdio je i da se barem za iduću godinu neće mijenjati dosadašnji model javnog kupnje udžbenika proračunskim novcem.

– Sljedeće školske godine bit će isto kao i ove godine, znači bit će besplatni udžbenici za srednje škole, bit će radni materijali za osnovne škole. I za to smo morali naći dodatni novac jer je do sada u proračunu bio predviđen trostruko manji iznos, nije bio realan iznos. Ali našli smo taj novac s uštedama koje smo radili. Nema revidiranja te mjere, rekao je Tomašević.

Drama oko besplatnih udžbenika u Zagrebu: ‘Sljedeće školske godine bit će isto kao i ove’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap