Pretraga

Loše vijesti za mlade koji se druže kod HNK: Od danas strože kontrole neformalnih okupljanja

A- A+

Toplo vrijeme i činjenica da su klubovi i kafići već mjesecima zatvoreni zadnjih nekoliko mjeseci zadnjih nekoliko vikenda mlade su izmamili na otvoreno. Neformalna masovna okupljanja održavaju se u mnogim gradovima pa tako i Zagrebu. Glavne ‘destinacije’ su prostor ispred HNK i Jarun. Iako je ministar Davor Božinović jučer govorio kako ne podržava represivne metode, danas je Stožer donio strože epidemiološke mjere za Zagreb, a jedna od njih uključuje i pojačani nadzor neformalnih okupljanja.

foto: David Mandić|Pametna kuća

Stožer civilne zaštite, a na prijedlog zagrebačkog stožera, donio je odluku o novim epidemiološkim mjerama za Grad Zagreb.

Stroži nadzor neformalnih okupljanja

Mjera koja je najviše odjeknula u javnosti ona je da će se provoditi pojačani nadzor neformalnih okupljanja u Zagrebu. Takva su, primjerice, okupljanja kod HNK i na Jarunu, do kojih je došlo posljednjih nekoliko vikenda. S obzirom na to da stiže sve toplije vrijeme, kao i činjenicu da su terase kafića otvorene samo do 22 sata, za očekivati je kako će se druženja mladih na otvorenom nastaviti, pa i intenzivirati u narednim tjednima.

Podsjetimo, načelnik Stožera civilne zaštite, Davor Božinović, koji je potpisao odluku o strožim mjerama za Zagreb, još je jučer govorio kako u slučaju okupljanja mladih nije za provođenje represije, nego da je prema mladima potrebno djelovati preventivno.

– Prvo, postoji cijeli niz istraživanja, članaka pa i knjiga već otkada je krenula ova pandemija, koje se bave problemima anksioznosti, depresije i zabrinutosti za budućnost, pogotovo kod mladih ljudi. Mladi u Hrvatskoj, kao uostalom i diljem svijeta, to je lekcija koju smo na žalost na ovaj način naučili tijekom pandemije, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice, kaže Božinović.

Istaknuo je i kako je to problem s kojim ćemo se morati baviti u budućnosti, jer ga, smatra Božinović, nije lako rješavati u hodu ili preko noći. Oko iste teme zaključio je i da je potrebno obnoviti ‘solidarnost unutar zajednice koja bi više trebala poticati da mislimo o drugima, a manje samo o sebi i o svojoj skupini’.

Izdvojeni članak

Božinović održao propovijed o okupljanjima mladih: ‘Zadnja stvar koja bi se trebala poticati je represija’

Mora se povećati broj ZET-ovih vozila

Osim poviše navedene, nova odluka stožera propisuje još neke mjere za Zagreb. Kao i do sada obvezno je korištenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima, stoji to u novoj odluci, obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U jutarnjim satima trenutno se uglavnom ne poštuje propis oko broja putnika u autobusima i tramvajima. Stožer sada traži da se poveća broj vozila. Odluku o novim mjerama, koje na snagu stupaju od ovog utorka i traju sve do 31. ožujka, možete vidjeti OVDJE.