Pretraga

Evo koja je zemlja EU-a najskuplja, a koja najjeftinija

A- A+

Najskuplja zemlja Europske unije je Danska, a Bugarska najjeftinija prema potrošačkim cijenama, objavio je podatke za prošlu godinu Eurostat. Hrvatska se našla u skupini zemalja čije su potrošačke cijene ispod europskog prosjeka, točnije na 22. mjestu od 28 članica.

Prema potrošačkim cijenama u 2013. godini Danska je najskuplja zemlja Europske unije, dok je Bugarska najjeftinija, objavio je Eurostat. Hrvatska je u krugu zemalja čije su pak potrošačke cijene ispod europskog prosjeka.

Izdvojeni članak

Najskuplji gradovi svijeta: Zagreb našao svoje mjesto na listi

Skandinavci imaju najviše cijene u EU

Danska je prošle godine imala potrošačke cijene 40 posto iznad prosjeka Europske unije, dok ju u tom pogledu slijedi Švedska s 30 posto. Na trećem mjestu je još jedna skandinavska zemlja, Finska, koja poziciju dijeli s Luksemburgom. U obje zemlje su 23 posto cijene veće nego prosječne u EU.

Irska, Velika Britanija i Nizozemska slijede s cijenama 10 do 20 posto većim nego što je prosjek Europske unije. Tek do 10 posto su cijene veće od prosjeka u Belgiji, Francuskoj, Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Ljestvicu zemalja s potrošačkim cijenama ispod prosjeka EU predvodi Španjolska, koja je jeftinija za pet posto. Slijede Grčka, Cipar, Portugal, Slovenija, Estonija i Malta. U svim su cijene 10 do 20 posto niže od EU prosjeka.

Od 30 do 35 posto je jeftinije pet zemalja, a među njima i Hrvatska, s 32 posto.

Po cijenama najjeftiniju skupinu zemalja čine Mađarska, Poljska, Rumunjska te Bugarska, koja ima čak 52 posto niže cijene nego što je prosjek EU-a.

Izvor: Eurostat

Elektroničke sprave plaćamo iznad EU prosjeka, a hrana i piće su gotovo dosegli prosjek

Kada pogledamo cijene pojedinih dobara i nemamo baš previše razloga za zadovoljstvo. Tako su nam hrana te bezalkoholna pića tek sedam posto ispod EU prosjeka, a odjeća šest.

Oscilacije u razini cijena hrane i bezalkoholnih pića kreću se od Bugarske, koja je 31 posto ispod prosjeka do Danske, 40 posto iznad prosjeka.

Potrošačku elektroniku poput laptopa, mobitela, televizora plaćamo za tri posto više nego što je prosjek, a devet posto više od Nijemaca i 17 posto skuplje nego Poljaci.

Ono što je srušilo načelnu sliku cijena u Hrvatskoj su uglavnom luksuzi. Alkoholna pića i duhanski proizvodi su 23 posto ispod EU prosjeka te cijene hotela i restorana 26 posto.

Kada je riječ o rasponu cijena alkohola i duhanskih produkata u EU, razlike su ogromne. Tako je i u ovom pogledu Bugarska najjeftinija, odnosno cijene za spomenute proizvode su im 41 posto ispod, dok su u Irskoj 78 posto iznad prosjeka Europske unije.

Što se tiče osobne potrošnje Hrvata u odnosu na prosjek EU-a, ona je u 2013. iznosila tek 61 posto, Grka 82 posto, a Nijemaca 125 posto. Tako ispada da je jedan Nijemac potrošio tijekom prošle godine u prosjeku kao dva Hrvata.

Na kraju dodajmo da Eurostat godišnje analizira cijene 2 400 artikala, te situaciju u pojedinim zemljama Europe, koje su izvan EU-a.

Tako ispada da je Švicarska najskuplja zemlja Europe u 2013. s cijenama 56 posto iznad prosjeka EU. Norveška je pak tik do nje jer je skuplja za 55 posto.