Pretraga

[FAN FEKT] Jedan od najvećih engleskih pjesnika prvi je Dubrovnik nazvao ‘Biserom Jadrana’

A- A+

Rim je vječni grad. New York je grad koji nikada ne spava. Dubrovnik je biser Jadrana. Mnogi svjetski gradovi imaju svoju krilaticu. Dubrovnik je jedan od rijetkih hrvatskih koji se ponosi svojom. Jeste li znali da je nadimak ‘biser Jadrana’ Dubrovniku dao jedan od najvećih engleskih pjesnika svih vremena?

Lord Byron foto: Wikipedia

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Stjepan Radić prvi je hrvatski diplomirani politolog

Dubrovnik je biserom Jadrana prozvao ni manje ni više nego Lord Byron.

George Gordon Byron, općepoznat kao Lord Byron, bio je engleski pjesnik i jedna od glavnih figura romantičarskog pokreta s početka devetnaestog stoljeća. Najpoznatiji je po narativnim pjesmama Don Juan i Hodočašće Childea Harolda.

Byron je jedan od najvećih i najvažnijih engleskih pjesnika. Byron je bio romantičar u punom smislu riječi. Iako je od rođenja hrom, bio je poznat kao boem i romantični heroj. Vodio je život prepun aristokratske dekadencije, ogromnih dugova i brojnih ljubavnih afera sa muškarcima i ženama.

Za kratkog života proputovao je Europu, posebno Italiju gdje je i živio sedam godina. Na jednom od svojih putovanja prošao je i kroz Dubrovnik koji ga se posebno dojmio. Borio se i u Grčkom ratu za nezavisnost i u Grčkoj je smatran nacionalnih herojem.

Umro je u 1824. godine u 36. godini života.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap