Pretraga

[FAN FEKT] Stjepan Radić prvi je hrvatski diplomirani politolog

A- A+

Stjepan Radić bez sumnje je velik čovjek. Vjerojatno najcitiraniji hrvatski političar svih vremena sa svojom antologijskom rečenicom ‘Ne srljajte ko guske u maglu’. Radićeva politička vještina ima i znanstvenu pozadinu. Jeste li znali da je Stjepan Radić prvi hrvatski politolog sa svjedodžbom?

Wikipedia

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Čak 28 pjesama A.G. Matoša uglazbljeno

Stjepan Radić rođen je u Desnom Trebarjevu kraj Siska 1871. godine. Jedan je od velikana hrvatske povijesti. Najpoznatiji je kao političar, ali je bio i književnik, prevoditelj i publicist. Zbog svoje važnosti u hrvatskoj političkoj povijesti Radić je završio na novčanici od dvjesto kuna. Malo je poznato da je Stjepan Radić prvi hrvatski politolog sa diplomom.

Nakon što je završio Gimnaziju u Karlovcu, Radić se upisuje na Pravni fakultet u Zagrebu. Godine 1893. s fakulteta je isključen zbog političkog istupa protiv Khuen-Hedervaryja i mađarizacije. Pokušava studirati u Pragu i Budimpešti, ali mu je zbog subverzivnog političkog djelovanja zabranjeno studiranje u tadašnjoj Monarhiji.

Radić Potom boravi u Rusiji, a školovanje napokon završava 1899. godine, diplomom s Više političke škole u Parizu. Time postaje prvi hrvatski politolog koji ima diplomu neke visokoškolske institucije.

Po povratku u domovinu osniva Hrvatsku Pučku Seljačku Stranku i aktivno se bavi politikom.

Život Stjepana Radića nasilno je ugašen u atentatu 1928. kojeg je izvršio zastupnik u parlamentu Puniša Račić.

Copy link
Powered by Social Snap