Pretraga

[FAN FEKT] Marko Marulić – tvorac pojma ‘psihologija’

A- A+

Psihologija je prirodna i društvena znanost koja se bavi istraživanjem mozgovnih procesa i njihovim izražavanjem u ponašanju. Ono što je manje poznato o toj ‘znanosti o svijesti’ je to da je pojam ‘psihologija’ prvi upotrijebio Marko Marulić.

‘Psichiologia de ratione animae humanae’ (1524?), ili ‘Psihologija ljudske duše’, djelo je hrvatskog književnika i humanista Marka Marulića. Tako je Marko, osim što ga nazivaju ocem hrvatske književnosti, ‘otac’ i pojma ‘psihologija’. Naime, ‘Psihologija ljudske duše’, sadržava prvo spominjanja termina ‘psihologija’ u književnim izvorima, što je čak šest desetljeća prije nego ga je upotrijebio njemački filozof Rudolf Gockel, koga se obično spominje kao tvorca pojma. Djelo, nažalost, nije pronađeno, a poznat je jedino naslov iz popisa Marulićevih radova u Natalisovoj biografiji.

Inače, Marko Marulić (1450.- 1524.) rođeni je Splićanin. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom te sposobnošću prilagodbe raznovrsnoj čitateljskoj publici. Većinu svojih djela pisao je na latinskom, ali je ostavio i značajan opus na hrvatskome te nekoliko kratkih spisa na talijanskome jeziku. U svojim latinskim djelima potpisuje se kao ‘Marcus Marulus Spalatensis‘ ili ‘Marcus Marulus Delmata’, a u hrvatskim kao ‘Marko Pečenić‘.

Što se same psihologije tiče, povijesno je bila disciplina filozofije, iz koje se izdvojila 1879. godine osnivanjem prvog psihologijskog laboratorija u Leipzigu, a tek 1980. godine psihologija postaje priznata kao prirodna znanost.