Pretraga

[FAN FEKT] Varaždin je nekada bio glavni grad, a evo zašto više nije!

A- A+

Varaždin je nekada bio administrativno središte Hrvatske, ono što se danas zove glavni grad. To vjerojatno znate svi, a znate i da to već dugo nije. No, znate li zašto je Varaždin izgubio titulu glavnog grada? Priča je doista nevjerojatna!

Flickr; Tomislav Mavrović

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Baklja za ZOI u Salt Lake Cityju izrađena u Puli

Za vrijeme Habsburške Monarhije Varaždin je bio kulturno i administrativno središte tadašnje Hrvatske. U ‘Malom Beču’, kako mu i danas tepaju, stolovao je Ban, Zemaljska vlada i Banski stol. 

Tko zna kako bi Varaždin danas izgledao i koliko bi ljudi u njemu živjelo, da ga 25. travnja 1776. godine nije zadesio veliki požar nakon kojeg grad više nije imao uvjete da bude glavni grad. 

Povijesni dokumenti i lokalne pričaju zanimljivu priču o tome kako je do požara došlo. Prema pričama, požar je nastao na gradskom majuru, ekvivalentu današnjeg komunalnog poduzeća zaduženog za čišćenje ulica i kanalizacije. Gradski kmet iz obližnjeg sela Sračinca, odlučio je za vrijeme dnevnog odmora zapaliti cigaretu. Prema legendi, kolega ga je pozvao da donese vodu za gašenje vapna. Mladi Srakar vodu je odlučio donijeti u posudi iz koje su se hranile svinje, što je uznemirilo jednu posebno bijesnu krmaču. Prasica je navalila na mladića koji je uzmičući pao na plast sijena. Cigareta mu je ispala, zapalila sijeno, a kako je dan bio posebno vjetrovit, vatra se brzo proširila, stoji u pripovijesti zapisano na portalu selo.hr.

Priča o prasici, možda je samo legenda, ali je sigurno da je za požar kriv mladić iz Srčainca, koji je kažnjen s 12 batina u Varaždinu, i isto toliku u svome selu, piše radiovarazdin.hr. 

Nakon požara, potpuno uništeni grad oslobođen je poreza na nekoliko godina, a administrativno središte seli se u obližnji gradić Zagreb. Glavni grad Hrvatske tako svoju milijunsku veličinu i prijestolničku raskoš možda duguje jednoj običnoj – svinji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap