Pretraga

Fantastičan uspjeh naših učenika: Osvojili zlato na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca

A- A+

Iako u drugačijim okolnostima nego prije, natjecanja učenika na međunarodnoj razini provode se i dalje. Naši učenici nastavljaju nizati uspjehe na njima pa su tako na prošlotjednom Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca osvojili zlatnu medalju.

Tim koji je osvojio zlato na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca|Foto: press

Prošli se tjedan održao Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca. Na tom natjecanju mladi znanstvenici iz čitavog svijeta predstavljaju svoja rješenja 17 složenih problema.

Tim sastavljen od učenika iz različitih gradova

Hrvatski je tim nakon petodnevnog natjecanja dogurao do samog finala te osvojio zlatnu medalju.

U pobjedničkom timu nalaze se srednjoškolci iz različitih krajeva Hrvatske – kapetanica Marita Machata učenica je V. gimnazije Zagreb, učenica Ivona Halas dolazi iz Gimnazije Požega, Đurđica Kovačić iz III. gimnazije Split, a Marko Drozdek učenik je Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci. Mentori su učenicima na ovom natjecanju bili Magdalena Živković, Zoe Jelić Matošević te Noa Jelić Matošević.

Ekipa koja je predstavljala Hrvatsku izabrana je na Državnom turniru mladih prirodoslovaca koje je najveće eksperimentalno natjecanje u Hrvatskoj, a organizira ga udruga Istraživački centar mladih uz pomoć Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Na turniru su naši učenici prezentirali svoja eksperimentalna rješenja problema o fitiljima, kemijskim oscilatorima, poskakujućoj bovi i plazmolizi kod stanica luka te su oponirali probleme o promjenjivim zvijezdama, Venerinoj muholovki i brojna rješenja drugih timova, poručuju organizatori.

Izdvojeni članak

Naklon do poda, Hrvatska je olimpijski viceprvak: Naši učenici ‘pobrali’ čak četiri medalje na velikom natjecanju

Osvojili zlato kao najmanji tim u povijesti natjecanja

Ističu kako su i prijašnji hrvatski timovi bili vrlo uspješni na ovome natjecanju i prijašnjih godina osvojili dvije bronce (2017. i 2018.), jedno srebro (2016.) i dva zlata (2015. i 2019.)

– No ovogodišnjem je timu bilo nešto teže, naime uslijed teške situacije finalni je tim brojao samo četiri člana, što ih nije spriječilo da se i ove godine iskažu osvojivši zlato kao najmanji tim u povijesti natjecanja. Za razliku od brojnih drugih natjecanja, prijave za Turnir nisu posustale za vrijeme korone, održavajući se online, kao na kraju i sam Turnir čije su se znanstvene borbe održavale ‘online’ između timova u realnom vremenu, a sudilo im je 40 sudaca iz cijeloga svijeta, priopćili su organizatori.

Prijave za državno natjecanje, čiji će ishod odrediti postavu tima za sljedeću godinu, otvorene su do 15. studenog, a više o njima i o cijelom natjecanju možete saznati na poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap