Pretraga

Fora je biti nasilan na stadionu misli svaki peti osmaš

A- A+

Svaki peti učenik osmog razreda misli da je fora i cool biti nasilan na stadionu, pokazalo je istraživanje koje je predstavila Sonja Jarebica iz udruge ‘Ti si OK’, a koje je provedeno u pet osnovnih škola u Zagrebu i okolici. Tri posto učenika izjasnilo se u upitniku s NE, na pitanje ‘treba li kazniti nasilnike na sportskim natjecanjima’. Istraživanje je predstavljeno na okruglom stolu ‘Prevencija i suzbijanje govora mržnje na sportskim natjecanjima’, koji je organizirao Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

sports.yahoo.com

Čak 22 posto učenika osmih razreda smatra da je fora i cool biti nasilan na stadionima. Pokazalo je to istraživanje provedeno u pet osnovnih škola u Zagrebu i okolici, a koje je predstavila Sonja Jarebica iz udruge ‘Ti si OK’ na okruglom stolu ‘Prevencija i suzbijanje govora mržnje na sportskim natjecanjima’. Ovu raspru organizirao je Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Izdvojeni članak

Petina hrvatskih školaraca doživjela nasilje

– Na pitanje “treba li kazniti nasilnike na sportskim natjecanjima”, tri posto odgovorilo je “ne”, a to je 10-12 učenika koji su potencijali za pripadnike nasilnih navijačkih skupina. Proces učenja o nenasilju vrlo je dug i svi bismo se u tome trebali angažirati, objasnila je Sonja Jarebica za Večernji List.

Otprilike svaki peti osmaš smatra da je cool i fora biti nasilan na stadionu, a sudionici okruglog stola smatraju da takvi stavovi proizlaze iz činjenice da djeca gledaju kako ljudi iz javnog života imaju verbalne ispade, nakon čega postaju popularni.

Policija se služi represivnim mjerama za suzbijanje nasilja.

– Nakon privođenja izgrednika i brze sudske zabrane dolaska na utakmice, smanjuje se broj incidenata, rekao je Dubravko Perec, voditelj Odjela za suzbijanje nereda Ravnateljstva policije za isti izvor. Dodao je da je pravovremena i žurna kazna iznimno važna.