Pretraga

Fuchs: Neke županije već su najavile produžetak online nastave i za tjedan iza

A- A+

O organizaciji nastave, s obzirom na sve veći broj zaraženih, proteklih je dana bilo puno govora. Vlada je donijela konačnu odluku da se u četvrtak i petak, 4. i 5. studenog, nakon jesenskih praznika, nastava održi online u svim školama. Ministar Radovan Fuchs jučer je komentirao tu odluku, kazavši kako je broj zaraženih učenika u samo tjedan dana povećan za 100 posto. Otkrio je i kako su neke županije već najavile online nastavu i u tjednu od 8. studenog.

Radovan Fuchs | foto: Ramona Šćuric, srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja (MZO) Radovan Fuchs sinoć je gostovao u Dnevniku N1 televizije te je komentirao odluku da se idući tjedan u četvrtak i petak nastava odvije online. Kazao je kako su odluku uz preporuku stručnjaka donijeli lokalni stožeri koji su kontaktirali Ministarstvo s tim idejama.

Broj pozitivnih učenika u tjedan dana povećan za 100%

– Zašto? Zato što imamo dramatičan rast novozaraženih, i to u dječjoj populaciji u prvom redu. Nije to nešto što nismo očekivali. Ukazivali smo da će najvjerojatnije zbog delta soja doći do širenja u učeničkoj populaciji kao što smo u prošlom valu tvrdili da se ne širi unutar škola. Pokazalo se tad da smo bili u pravu jer je udio djece u općoj populaciji pozitivnih bio 0,25 posto. Sad smo prešli 1 posto. Taj rast u tolikoj mjeri nas je iznenadio jer smo u roku od tjedan dana dobili povećanje broja pozitivnih učenika za 100 posto. Od 2.000 prije tjedan dana, sad imamo preko 4.000, rekao je Fuchs za N1 televiziju.

Tvrdi i da odluka nije donesena na razini Vlade, nego na razini lokalnih stožera. Oni se, govori Fuchs, konzultiraju s Ministarstvom kao i prošle godine te imaju obavezu obavještavati MZO za svaki od ovakvih poteza zatvaranja škola. Smatra da će zatvaranje škola malo usporiti širenje zaraze, no i da ‘nitko ne misli da će ovih 10 dana utišati zarazu, ali određeni predah je bitan u širenju zaraze.’

– Neke županije su najavile da će primijeniti produžetak online nastave i za onaj tjedan iza, i to se događa i dogovara na razinama od situacije do situacije, dodao je Fuchs, prenosi N1.

Izdvojeni članak

Obrat u Vladi: Nakon praznika nastava online za sve, evo do kada je taj režim na snazi

‘Zastupam nastavu licem u lice, ali relaksirajmo škole za kraći period’

Napominje da smo za ovu situaciju svi odgovorni te da imamo procijepljenost blizu 80 posto da se sigurno ne bi razmišljalo o zatvaranju škola jer tada ne bi bilo pritiska na zdravstveni sustav.

Fuchs ističe i da je još uvijek moguće da neka škola ipak organizira nastavu licem u lice, te da razumije da roditeljima nije jednostavno, no stava je da bi veći problem bila eskalacija zaraze:

– Kad imamo predmetnu nastavu, imamo intenzivnije širenje virusa. Zastupam nastavu licem u lice, ali relaksirajmo škole za kraći period. Ako ovo eksplodira, nitko neće pitati tko može ili ne može biti kod kuće, imat ćemo problem. Iskoristimo ovih tjedan dana da to popusti i nastava će se onda odvijati kako treba, rekao je Fuchs za N1 i zaključio kako će se morati razmišljati i o postrožavanju mjera unutar školskih objekata.