Pretraga

Obrat u Vladi: Nakon praznika nastava online za sve, evo do kada je taj režim na snazi

A- A+

Iako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja uvjeravali da će o prelasku na online naastavu odlučivati sve županije zasebno, danas se dogodio obrat. Premijer Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije rekao je da se nakon blagdana Svih svetih i jesenskih praznika, nastava idući četvrtak i petak održava online za sve u Hrvatskoj.

Andrej Plenković| screenshot: YouTube

Ministar Fuchs je dogovorio sa svim županijskim stožerima i Gradom Zagrebom da se idućeg tjedna, kad je blagdan Svih Svetih, da se četvrtak i petak nastava održi online tako da umirimo ovu školsku populaciju od praktički ovog petka popodne pa do 8. studenog, što mislimo da je jako dobro, rekao je premijer Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije.

Online nastava za sve 4. i 5. studenog

Podsjetimo, u ponedjeljak je blagdan Svih svetih, a u utorak i srijedu, 2. i 3. studenog, učenici su na ranije predviđenim jesenskim praznicima. Online nastava za sve održavat će se, dakle, 4. i 5. studenog.

Ova odluka potpuno je suprotna od onog što su jučer izjavljivali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i što je govorio sam ministar Fuchs – da će o prelasku na online nastavu odlučivati svaka županija za sebe i da se odluke neće donositi na državnoj razini. Tako je istarski stožer danas odlučio da neće biti online nastave, a ta se odluka sada očito poništava.

– Ne znam koja konfuzija, ono što smo se mi dogovorili u ponedjeljak na Stožeru, a ministar Fuchs se priključio malo kasnije na sjednici užeg kabineta, koji je bio popodne, je da se razgovara sa svim stožerima da se napravi aranžman da u četvrtak i petak učenici ne bi dolazili fizički na nastavu, a to je onda prelazak na online. Na taj način nema prevelikog intenziteta kontakata, a ne dovodimo u pitanje broj sati koje učenici imaju, kaže danas Plenković.

Izdvojeni članak

Ministarstvo: Pod ‘nekakvim oblikom online nastave’ misli se da županije donose odluku

Ministar Fuchs jučer je govorio drugačije, Plenković: ‘Ja nisam primijetio da je neki veliki šušur’

Na konstataciju novinarke kako je ministar Fuchs jučer više puta ponovio da će odluku o prelasku na online nastavu donositi same županije i kako je očito došlo do šuma u komunikaciji, Plenković govori kako to nije tako.

– Pa nije, dakle mi smo već dugo delegirali županijskim stožerima s obzirom na različiti intenziteti epidemije u pojedinim krajevima Hrvatske, da oni donose odluke koje su primjerene za njih. S obzirom na to da vidimo da brojke rastu praktički u svima, ministar Fuchs se čuo sa svim čelnicima županijskih stožera i Gradom Zagrebom i dogovorio da taj režim da smo u četvrtak i petak online bude u cijeloj Hrvatskoj. Dakle, dijalog, suradnja, ja nisam primijetio da je neki veliki šušur. Ako je tako izgledalo, ponekad se i to dogodi, ali ovaj put nije do nas, stvarno, zaključuje Plenković.