Pretraga

Fuchs odgovorio hoće li nastavnici morati imati COVID potvrde te što je maturalcima u novoj godini

A- A+

Nova nastavna godina započinje u ponedjeljak, a epidemiološke mjere te preporuke o načinu održavanja nastave već su objavljene. Ovoga petka o njima je govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, kazavši kako će svi nastavu započeti u klupama. U ovom trenutku odustalo se od COVID potvrda za nastavnike.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs ovog je petka dao intervju za Media Servis u kojem je govorio o mjerama i preporukama za održavanje nastave od ponedjeljka.

Fuchs: ‘Nadam se da nećemo morati zabranjivati maturalne večeri ili putovanja’

Još je jednom potvrdio ono o čemu se govorilo i prethodnih tjedana – svi učenici nastavu započinju u školama, prema modelu A. Ipak, opcije modela B i C zadržane su, kao i Škola na Trećem koja će se prikazivati prijepodne na HRT-u u slučaju potrebe

Prema preporukama planirane su maturalne večeri i putovanja, na pitanje može li mladima obećati da će se sigurno održati, Fuchs odgovara:

– Nadam se da će tako ostati i da nećemo morati zabranjivati maturalne večeri ili putovanja. Mislim da će sve biti u redu, ali obećati ne mogu, rekao je Fuchs za Media Servis.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio nove preporuke za nastavu na fakultetima, detaljno opisano kako će ona izgledati

Odustalo se od COVID potvrda za nastavnike, ali morat će ih imati oni koji dolaze na roditeljski

Ovom prilikom odgovorio je na pitanje je li razmišljao o tome da se uvedu obavezne COVID potvrde za djelatnike u obrazovnom sustavu.

– Ne možete negdje odustajati od COVID potvrda, a onda ih u drugim dijelovima naređivati. Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni… Široko se raspravljalo, no odustali smo ovom trenutku od COVID potvrda, rekao je Fuchs i dodao da će roditelji prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati COVID potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe.

Jedna od tema bilo je i uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke škole. Fuchs je rekao da se ne radi o tome je li on za ili protiv i ponovio da se Građanski odgoj već predaje u školama kao međupredmetna tema.

Ministar je za Media Servis komentirao i tijek kurikularne reforme, kazavši da se ‘nešto usporila zato što su se dobrim dijelom vrlo dijelovi sustava morali baviti organizacijama nastave kakvu smo imali prošle školske godine, ali se nije definitivno stalo s kurikularnom reformom’. Ponovio je da djeca u Hrvatskoj, u usporedbi s ostalim zemljama EU-a, u školi provode manje sati i da se za primjenu reforme mora osigurati prostor, odnosno više sati efektivnog rada u školama.

– Ok, priredili smo kurikularne dokumente i priredili nove kurikule za sve predmete, međutim ja nisam uvjeren da će promjenom kurikularnih dokumenata doći do bitnih promjena u nekom rangiranju djece, recimo na testovima recimo PISA-e, zaključio je Fuchs, prenosi Media Servis.

Dopuna teksta, 4. rujna u 9:39 h

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs ispravio je svoju izjavu o COVID potvrdama za roditeljske sastanke.

– COVID potvrde se neće koristiti za roditeljske sastanke, ako to ravnatelji ne narede, rekao je Fuchs za Dnevnik.hr.

Fuchs odgovorio hoće li nastavnici morati imati COVID potvrde te što je maturalcima u novoj godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap