Pretraga

HZJZ objavio nove preporuke za nastavu na fakultetima, detaljno opisano kako će ona izgledati

A- A+

Visokoškolska nastava izvodi se prema akreditiranom studijskom programu na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu. Nastava na daljinu izvodit će se kada je to propisano studijskim programom te kad epidemiološke okolnosti to zahtijevaju. Ove dvije rečenice citat su iz najnovijih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za izvođenje nastave na fakultetima u nadolazećoj akademskoj godini.

Foto: Unsplash

Prije nekoliko dana ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je dopis visokoškolskim ustanovama, pišući kako je u nadolazećoj akademskoj godini važno vratiti se na klasičan kontaktni oblik izvođenja visokoškolske nastave kakav je postojao i prije pandemije.

Nastava se izvodi prema akreditaciji, na kontaktan način

S tim u skladu napisane su i najnovije preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na organizaciju nastave u uvjetima pandemije COVID-a – 19. Iz njih se može iščitati kako bi nastava na daljinu dogodine trebala biti iznimka.

– Visokoškolska nastava izvodi se prema akreditiranom studijskom programu na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenta na visokom učilištu, odnosno u drugim ustanovama i okružjima (gdje se izvodi praktična nastava), kad je tako predviđeno silabusom, izvedbenim nastavnim planom ili informacijskim paketom. Iznimno, visokoškolska nastava izvodi se i kao nastava na daljinu kad je to propisano studijskim programom, silabusom pojedinoga predmeta, izvedbenim nastavnim planom ili informacijskim paketom te kad epidemiološke okolnosti i mjere Stožera civilne zaštite i/ili lokalnih stožera to zahtijevaju, piše u preporukama HZJZ-a uz dodatak da bi se i konzultacije trebale održavati uživo.

Izdvojeni članak
blazenka divjak radovan fuchs

Divjak oplela po Fuchsovom dopisu za fakultete: ‘Piše ministar, samo ne piše kako i ne zna zašto’

Moguća su skraćivanja nastave

Ako će se ispiti u nekom trenutku morati održavati na daljinu, visoko učilište mora osigurati digitalnu infrastrukturu za izvođenje nastave te ‘pravednu i sigurnu provedbu ispita na daljinu uz osiguravanje provjere ishoda učenja te uz korištenje alata za provjeru vjerodostojnosti studentskih radova koje posjeduju visoka učilišta.’

– Preporučuje se da se raspored nastave maksimalno prilagodi potrebi kako bi pojedine studijske godine ili grupe uživo slušale više nastavnih jedinica u nizu, a najviše dvije odnosno tri nastavne jedinice, uz pridržavanje propisanih protuepidemijskih mjera. U tu svrhu trebaju se koristiti dostupni prostorni i vremenski kapaciteti te treba grupirati izvođenje obvezatnih predmeta za pojedinu studijsku godinu. Iznimno, ako ne postoje fizički uvjeti da se cijela nastava drži u prostranijim dvoranama tako da cijelo nastavno godište, smjer, studij ili polaznici pojedinoga predmeta uz držanje razmaka mogu pratiti nastavu, a nastavnici u sklopu normiranoga rada ne mogu udvostručiti svoju nastavu, visoko učilište može odrediti da će se nastava držati skraćeno, piše u uputama.

Kod te točke Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaključio je kako je ‘tako skraćena ‘klasična’ nastava potrebnija
je i učinkovitija od nastave na daljinu’. Kada je, pak, riječ o vježbama, visoka učilišta sama moraju razraditi i objaviti smjernice za njihovo izvođenje.

I dalje se nose maske, ali postoji izuzetak

Fizički razmak među studentima na predavanjima mora biti 1,5 metar, a sve prisutne osobe moraju nositi maske, osim ako su svi prisutni cijepljeni ili su preboljeli bolest unazad devet mjeseci. Predavač ne treba nositi masku ako je udaljen najmanje dva metra od najbližih studenata te je cijepljen ili je unazad devet mjeseci prebolio koronavirus.

– Ako nije moguće organizirati razmak od 1,5 metra u prostoru (amfiteatar, dvorana, predavaonica) u kojem boravi više osoba (studenata i nastavnika), organizira se boravak osoba prema broju stalnih fiksnih mjesta predviđenih za sjedenje do ukupnog broja od 100 osoba i to tako da osobe koje su cijepljene i koje su preboljele bolest unazad devet mjeseci sjede bliže jedne drugima kako bi se ostavilo više mjesta, odnosno najmanje 1,5 m razmaka između onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli bolest unazad devet mjeseci, pri čemu svi prisutni nose maske, piše u preporukama HZJZ-a.

Boravak više od 100 osoba u dvorani dozvoljen je samo ako su svi cijepljeni ili su preboljeli bolest unazad devet mjeseci uz uvjet da visoko učilište organizira evidenciju i kontrolu na ulazu u prostore.

Izdvojeni članak
premijer andrej plenković

Vlada donijela odluku o nastavi u školama i na fakultetima: ‘Potrebno je predvidjeti način rada’

Studenti moraju mjeriti temperaturu prije dolaska na faks

Na faks neće smjeti dolaziti studenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome ili ostale simptome zarazne bolesti, studenti kojima je određena samoizolacija kao i oni kojima je utvrđena zaraza koronavirusom. Za studente je propisana i obaveza mjerenja temperature prije dolaska na faks.

– S povišenom tjelesnom temperaturom, dišnim i/ili drugim simptomima zarazne bolesti nije dopušteno raditi niti dolaziti u prostor visokog učilišta. U tom je slučaju potrebno telefonski se javiti nadređenoj osobi i izabranom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa. Nastavnici, studenti i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe dužni su mjeriti tjelesnu temperaturu prije dolaska u visoko učilište. Osim toga, dužni su na početku akademske godine potpisati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja tjelesne temperature prije svakog dolaska u visoko učilište, navode iz HZJZ-a.

Dozvoljene su promocije

Mnogi fakulteti zbog epidemije su otkazali promocije studenata, a mjere HZJZ-a sada dozvoljavaju njihovo održavanje. Pritom među sudionicima mora biti osiguran razmak od najmanje 1,5 m između fiksnih sjedećih mjesta uz korištenje maske.

– Ako sudionici promocije imaju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju tada nisu obvezni nositi maske. Broj osoba na svečanosti promocije ograničava se na 100. Iznimno, može se dopustiti i više od 100 osoba na promocijama ako osobe imaju COVID potvrde. U tom slučaju visoko učilište dužno je organizirati provjeru i evidenciju posjedovanja COVID potvrde za osobe koje budu prisutne na promociji. Preporučuje se organizacija promocije za studente koji su diplomirali na otvorenome prostoru u dvorištu zgrade visokog učilišta, stoji u preporukama HZJZ-a koje detaljno možete proučiti u dokumentu u nastavku.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [326.90 KB]