Pretraga

Fuchs otkrio zašto ne idemo na online nastavu: ‘Vrlo intenzivno pratimo što će se dešavati’

A- A+

Ministar Fuchs otkrio je kako na današnji dan u Hrvatskoj imamo preko tisuću zaraženih učenika i preko pet stotina zaraženih prosvjetnih djelatnika, no taj je broj, istaknuo je, u blagom padu. Na online nastavu se generalno neće ići, ali Ministarstvo obrazovanja pomno prati situaciju iz dana u dan.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas se obratio novinarima povodom sedamdesete godišnjice Instituta Ruđer Boškovića i novosklopljenih projekata te znanstvene institucije. Tom je prigodom odgovorio i na pitanje – hoće li i kada škole prijeći na online nastavu?

‘Nije zemlja nije zatvorila škole, a da pritom nije donijela neke druge oštrije mjere’

U Ministarstvu obrazovanja su, istaknuo je, još uvijek u uvjerenju, svakodnevno prateći sustav, da ne treba ići generalno s online nastavom. Ostat će se pri prva dva modela, odnosno online će se nastava izvoditi u određenoj školi kada to situacija bude zahtijevala, a ostale će normalno funkcionirati u hibridnom ili potpuno kontaktnom modelu.

– Među školama koje su na online nastavi, najčešće su one škole u kojima je došlo do ispada tehničkog i nastavnog osoblja do te mjere da je samo održavanje nastave postalo upitno. U zadnjih nekoliko dana vrlo intenzivno pratimo što će se dešavati. U jednom trenutku vidjeli smo pomak prema gore broja zaraženih učenika i nastavnog osoblja, rekao je Fuchs novinarima HRT-a.

Istaknuo je i kako treba promisliti prije donošenja odluka, a ne odlučivati panično, jer su takve odluke u pravilu najgore. Napomenuo je kako nijedna zemlja na svijetu nije zatvorila škole, a da pritom nije uvela druge oštrije mjere. Štoviše, istaknuo je, imamo slučajeve zemalja u kojima je sve zatvoreno i jako su restriktivne epidemiološke mjere, ali škole rade.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj samoizolacija određena za 8.991 učenika, ministarstvo otkrilo koliko je zaraženih

Ministar kaže da su brojevi u padu

Ministar Fuchs otkrio je kako na današnji dan na području Hrvatske imamo aktivno zaraženih 1.366 učenika i 549 prosvjetnik djelatnika. Kako kaže, to je 81 manje učenik nego što ih je jučer bilo zaraženih, odnosno 34 manje zaražena djelatnika škole u odnosu na jučerašnji dan. Tu se, istaknuo je, vidi blagi pad, a pad je bio i s prekjučerašnjeg na jučerašnji dan što se tiče zaraženih po školama.

– Mi ne možemo govoriti o nekom velikom padu, ali možemo reći da sad imamo jednu ravnu crtu, rekao je Fuchs.

Današnje je podatke uistinu teško usporediti s jučerašnjima i prekjučerašnjima budući da nisu objavljeni. Prema zadnjim podacima koje nam je Ministarstvo proslijedilo na zahtjev, onima u petak, bilo je 1.328 zaraženih učenika te 614 zaraženih prosvjetnih djelatnika.

Fuchs otkrio zašto ne idemo na online nastavu: ‘Vrlo intenzivno pratimo što će se dešavati’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap