Pretraga

Fuchs se baš jako izblamirao pred novinarima, ne zna kad je bio ministar: ‘Ja sam bio, nemam pojma…’

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs jučer se pošteno izblamirao pred novinarima i otkrio da, zapravo, baš i ne zna kada je zadnji put bio ministar i koliko mu je mandat trajao.

Radovan Fuchs jučer na zagrebačkom PMF-u
Foto: Prirodoslovno-matematički fakultet

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs već je drugi put na toj važnoj funkciji, no čini se da mu i samome to nekad iščezne s uma.

‘Ja sam bio, nemam pojma, 2009. sam otišao, ne, 2010.’

Naime, jučer je na PMF-u nazočio je događaju povodom financiranja kupovine novih seizmografa i akcelerografa. Komentirajući tu nabavku istaknuo je kako su seizmolozi tu važnu opremu trebali imati i puno ranije, ali i naglasio kako se ne sjeća da je neka Vlada ovako brzo reagirala kao ova sada.

MINISTARSTVO KUPILO OPREMU OD 4.5 MILIJUNA KUNA

Prvi je put u našoj povijesti nabavljen mobilni komplet za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone, a radi se o 20 kompleta visokosofisticiranih akcelerometara i seizmometara sa sustavom akvizicije podataka koji su namijenjeni za brzu reakciju i postavljanje duž aktivne zone. Ovom donacijom Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja po prvi puta je izvršeno znatnije ulaganje u seizmologiju još od 1908. godine kada je Andrija Mohorovičić nabavio Wiechertove seizmografe za zagrebačku seizmološku postaju.

Novinari su mu spomenuli kako su još prije deset godina seizmolozi, koje je ministar nazvao samozatajnima, govorili u javnosti kako im treba sto, a ne sedamnaest postaja koje imaju te isticali važnost nabavke nove opreme. Ministar je tada, pomalo bahato, istaknuo da treba „izguglat“ tko je bio odgovoran prije deset godina što se oprema nije nabavila.

– Ajmo izguglat tko je bio onda i tko je trebao reagirati pa ćemo onda pitati zašto nisu reagirali. Ja sam bio, nemam pojma, 2009. sam otišao, ne, 2010., rekao je.

Tada je novinarka N1 Tina Kosor Giljević ministra Fuchsa upozorila da je upravo on prije deset godina bio ministar.

– Pa i ja sam bio… Onda me pitajte zašto nisam reagirao i reći ću vam da ne znam zašto nisam reagirao, ali reagirao sam sada, istaknuo je.

Fuchsov mandat bio upečatljiv

Fuchs je, podsjetimo, prije deset godina bio ministar u Vladi Jadranke Kosor. Doista čudi što se ne sjeća kada je to bilo budući da je njegov mandat ostao dosta pamtljiv svima koji su iti malo upućeni u sektor znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

‘Stari lisac’ i ‘osoba s integritetom’: O Fuchsu govore bivša premijerka Kosor i tri cijenjena profesora

Obilježili su ga brojni pritisci, prve godine državne mature, neuspjeli paket zakona o znanosti  i visokom obrazovanju. Zanimljivo, Fuchsu ni prije toga djelokrug Ministarstva nije bio stran. On je, naime, u tada širem Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta bio prvo pomoćnik ministra Dragana Primorca, a zatim i državni tajnik.

Koliko je Fuchs bio upečatljiv kao ministar, unatoč kratkom mandatu, svjedoči i naš razgovor s trojicom profesora te bivšom premijerkom Kosor. O (bivšem) ministru, njegovom karakteru, politikama i potezima govorili su u sitne detalje.

Fuchs se baš jako izblamirao pred novinarima, ne zna kad je bio ministar: ‘Ja sam bio, nemam pojma…’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap