Pretraga

Grad Zagreb podržao inicijativu: Predložit će važnu promjenu na nastavi tjelesnog

A- A+

Centar za poremećaje hranjenja BEA ovih je dana od Ministarstva znanosti i obrazovanja te gradskog Ureda za obrazovanje u Zagrebu zatražio da se u školama ukine praksa grupnog vaganja, te da se ono zamjeni individualnim. Grad Zagreb tu je ideju podržao – preporuka za individualno vaganje bit će uvrštena u stručne skupove za nastavnike tjelesnog.

dvorana

Foto: Unsplash; Fulvio Ambrosanio

‘Odzvonilo je grupnom vaganju u školama’ inicijativa je to koju je ovih dana pokrenuo Centar za poremećaje hranjenja BEA. Stručnjaci koji djeluju u sklopu tog Centra i pružaju podršku oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima zaključili su da je grupno vaganje ‘izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu’.

Preporuka za individualno vaganje uvrstit će se u jesenske stručne skupove

Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Uredu za obrazovanje Grada Zagreba predložili su da školama izdaju preporuku da se grupno vaganje zamijeni individualnim. Odgovor Grada Zagreba već je stigao – preporuku za individualno vaganje uvrstit će u nadolazeće jesenske stručne skupove za nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture na području Zagreba.

– Zahvaljujemo im na brzoj reakciji i zaštiti privatnosti i dostojanstva svakog učenika i učenice. Podržavamo lokalne inicijative u drugim gradovima i županijama kako bi se iste preporuke usvojile u svim školama u Hrvatskoj, poručuju iz Centra BEA.

Podsjetimo, u dopisu Ministarstvu i Gradu Zagrebu iz tog su Centra su naveli kako ‘grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju’.

– U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva, stoji u dopisu poslanom Ministarstvu i zagrebačkom gradskom Uredu za obrazovanje.

Izdvojeni članak

Traži se ukidanje grupnog vaganja na tjelesnom: ‘Pojedinci bježe iz škole ili se danima izgladnjuju’

‘Dragi školski sustave, prestani vagati djecu na tjelesnom’

Zamjenu grupnog vaganja individualnim podržala je i blogerica Mateja Klemenčić, na Instagramu poznatija pod imenom fitness_i_napolitanke. Mateja se i sama borila s kompulzivnim prejedanjem – još jednim od poremećaja u prehrani o kojima se premalo govori, a svoje iskustvo opisala je u knjizi koja je također naslovljena Fitness i napolitanke. U toj knjizi dotaknula se problema grupnog vaganja na tjelesnom i izrazila svoj stav da se ono treba ukinuti.

– U osnovnoj školi mrzila sam tjelesni. Jedina zaključena četvorka u imeniku bila mi je iz tjelesnog. Nisam mogla daleko skočiti u dalj, nisam mogla napraviti zvijezdu koliko god vježbala ni prebaciti stražnjicu na karikama, grupne sam sportove mrzila. Gdje sam mogla biti najlošija, najsporija, najslabija i najnespretnija, ja sam bila najlošija, najsporija, najslabija i najnespretnija, piše Mateja u svojoj knjizi.

Piše dalje kako je njen zaključak bio da nije talentirana za sport te da nikad neće moći vježbati.

– Nije ni da se učiteljica ikad potrudila objasniti mi i pomoći iako je vidjela da mi ne ide, a samim time pomogla bi mi i razviti pozitivan odnos s tjelesnom aktivnošću. Ali zato nas je, kao i svi profesori tjelesnog, svake školske godine vagala prvog školskog sata. Dragi školski sustave, prestani vagati djecu na tjelesnom. Koji je smisao toga, osim što potičeš nezdrav odnos s brojem na vagi? Pustite me da izbacim višegodišnju frustraciju iz sebe i na učiteljicu i na sustav. Hvala! Mislim da se moja ljubav prema vježbanju razvila u dvadesetima upravo zato što sam čitav život vjerovala da sam antitalent za sport i da se ništa ne može promijeniti. Pa ja ipak mogu vježbati! I ide mi dobro! Iako sam krenula vježbati da smršavim, uživala sam u osjećaju da ja stvarno mogu vježbati, pogurao je namjeru mršavljenja u drugi plan. Bila sam ponosna na sebe i zaista jesam uživala u treningu, prisjeća se Mateja u knjizi.

Prepričava dalje kako je poželjela da taj osjećaj traje zauvijek, no nije.

– Smršavjela sam, dobila pohvale, pitanja kako sam uspjela. Osjećaj je bio dobar. Htjela sam ga još. Teško je sjetiti se kako se energija ljubavi i zabave iz vježbanja pretvorila u strah i opsesiju. Događalo se polako i nesvjesno. Pravilo po pravilo. Sve se više ispreplitalo s pravilima u prehrani. Kalorije, kalorije, kalorije! Potroši što više kalorija! Smršavi što više! Istopi bedra, trbuh, guzicu, ruke… Odjednom mi je bilo bitno samo to, piše ova blogerica u svojoj knjizi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mateja (@fitness_i_napolitanke)

Upit oko toga hoće li u škole poslati preporuku za zamjenom grupnog vaganja individualnim još smo u ponedjeljak poslali u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili, a kada i ako pristigne, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti.

dvorana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap