Pretraga

Traži se ukidanje grupnog vaganja na tjelesnom: ‘Pojedinci bježe iz škole ili se danima izgladnjuju’

A- A+

Grupno mjerenje tjelesne mase na tjelesnom, kao i mjerenje visine provodi se na nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture. Da je to izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu, smatraju u Centru za poremećaje hranjenja BEA. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili su da se u školama ukine praksa grupnog vaganja.

Foto: Unsplash

Centar za poremećaje hranjenja BEA pokrenuo je inicijativu usmjerenu ka zamjeni grupnih mjerenja tjelesne mase i visine s individualnim mjerenjima u školama RH.

‘Izvor velikog stresa i srama’

Smatraju da su grupna vaganja izvor velikog stresa i srama za mnoge mlade osobe koje tek razvijaju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Službene dopise sa molbom da se okonča praksa grupnog vaganja u školama Centar BEA uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, te Uredu za obrazovanje Grada Zagreba.

– Grupno vaganje se pokazalo kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva, stoji u dopisu poslanom Ministarstvu i zagrebačkom gradskom Uredu za obrazovanje.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci o pretilosti djece u Hrvatskoj: Svako treće dijete pretilo, roditelji to teško priznaju

Neki se danima izgladnjuju

Dodaju, nekim učenicima grupno vaganje predstavlja toliki problem da se odlučuju markirati s tog sata ili čak gladovati danima.

– Pojedine djevojke i mladići – kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje – bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje. Molimo vas za pažnju prema djeci i mladima koji imaju poteškoća u prihvaćanju vlastitoga tijela, stoji u dopisu poslanom MZO-u.

O Centru za poremećaje u prehrani BEA

Centar za poremećaje hranjenja BEA osnovan je u srpnju 2012. godine s ciljem pružanja podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, provođenjem preventivnih programa, educiranja javnosti, te s idejom povezivanja stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u stvaranju što kvalitetnijeg sustava prevencije i liječenja oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja (uključivo emocionalno prejedanje).
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);Centar BEA je nastavak dosadašnjeg višegodišnjeg rada stručnjaka kroz grupe podrške, savjetovanje, preventivni program ‘Tko je to u ogledalu?’, izradu Strategijskih smjernica za unapređenje prevencije i liječenja poremećaja hranjenja u RH, te sudjelovanja članova u akcijama u zajednici. Ime Centra za poremećaje hranjenja BEA nastalo je kao skraćenica različitih dijagnoza poremećaja hranjenja: bulimija, ednos (nespecifični poremećaj hranjenja) i anoreksija.