Pretraga

Hrvatska druga najbolja u Europi po srednjoškolskom obrazovanju žena

A- A+

Prema podacima Eurostata, područje Jadranske Hrvatske drugo je najbolje po završetku srednje škole kod žena u dobi od 20 do 24 godina u Europi. U kontinentalnoj Hrvatskoj 97,3 muškaraca u istoj dobi ima srednjoškolsko obrazovanje i po tome smo peti u EU.

Foto: Pexels

Eurostat je proveo istraživanje na mladima između 20 i 24 godina starosti koji su u 2020. imali završenu barem srednju školu. Prema podacima, Hrvatska, odnosno Jadranska Hrvatska je druga najbolja po srednjoškolskom obrazovanju kod žena i to čak 99 posto. Ispred nas je Grčka regija Tesalij sa čak 100 posto žena na tom području sa završenom srednjom školom.

Foto: Eurostat

U kontinentalnoj Hrvatskoj 97,3 posto muškaraca u dobi od 20 do 24 godine ima srednju školu te smo po tome peti u Europi. Ispred nas su regije iz Mađarske i Grčke. Grčka dakako dominira po pitanju srednjoškolskog obrazovanja kod mladih koje u tri regije imaju postotak od 99 do 98 posto mladih s tom razinom obrazovanja.

Foto: Eurostat

U 2020. godini 84 posto stanovništva Europske unije u dobi od 20 do 24 godine imalo je završeno barem srednju školu, što je povećanje od sedam posto u odnosu na 2002. godinu. Najmanji postotak mladih s tom razinom obrazovanja imaju regije u Španjolskoj s postotkom između 50 i 65.