Pretraga

Istraživanje pokazalo: Evo koliki je rizik od siromaštva kod mladih u Hrvatskoj

A- A+

Prema podacima Eurostata, mladi ljudi od 16 do 29 godina u najvećem su riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti mladi u Grčkoj, a najmanje u Danskoj i Malti. U Hrvatskoj je taj rizik prosječan i iznosi 16,9 posto za osobe koje žive s roditeljima te 21,8 posto za one koji žive odvojeno od roditelja.

studentski centar zagreb

Studentski centar Zagreb
Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Istraživanje Eurostata pokazalo je u kolikom su riziku mladi u Europi od siromaštva ili socijalne isključenosti u 2020. godini prema tome žive li s roditeljima ili ne. Najgora situacija je u Grčkoj gdje je najveći postotak mladih od 16 do 29 godine koji su u riziku od siromaštva, bilo da žive s roditeljima ili ne. Od mladih Grka koji žive s roditeljima u riziku je 34,6 posto, a još je veći kod onih koji su se odselili od roditelja, 43,6 posto.

Najbolje stoje Malta, gdje je ugroženo 10,1 posto mladih koji ne žive s roditeljima, i Danska gdje je postotak mladih u riziku od siromaštva, a koji žive s roditeljima tek 7,6 posto.

Izdvojeni članak
porez

Poznato kada bi trebale krenuti isplate povrata poreza, mladima i u 2022. sjeda najviše na račun

Što se tiče Hrvatske, postoci su prosječni. Tako je 16,9 posto mladih koji žive s roditeljima u riziku od siromaštva, a oni koji žive odvojeno od roditelja 21,8 posto.

Taj postotak u Hrvatskoj je u 2010. iznosio 31,2 posto za one koji žive s roditeljima i 30 posto onih koji ne žive s roditeljima, dok je najgori postotak za rizik od siromaštva i socijalne isključenosti bilo 2012. godine i iznosio je 40,3 posto za mlade koji nisu živjeli s roditeljima. U susjednoj Srbiji najveći je rizik kod mladih koji ne žive s roditeljima, 35,7 posto, a postotak rizika kod onih koji žive s roditeljima je 29,2 posto.