Pretraga

Hrvatski studentski zbor proslavio 25 godina postojanja

A- A+

Prije 25 godina osnovan je Hrvatski studentski zbor, studentsko predstavničko tijelo. Cilj zbora je štititi prava i promicati interese studenata na razini pojedinog visokog učilišta te zastupaju preko 150 tisuća studenata na 11 javnih sveučilišta diljem Hrvatske.

Foto: Hrvatski studentski zbor

Hrvatski studentski zbor proslavio je 25 godina svog postojanja i djelovanja. Kroz sve te godine cilj studentskog predstavničkog tijela je štititi prava i promicati interese studenata na razini pojedinog visokog učilišta te zastupaju preko 150 tisuća studenata na 11 javnih sveučilišta diljem Hrvatske.

Studentski zbor čine sami studenti koji na toj funkciji volontiraju te se zalažu za promjene kojima se pokušava unaprijediti studentski standard. Povodom 25. obljetnice, svečana proslava održala se u Splitu gdje su, uz same studente, sudjelovali i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Bačić te sveučilišni profesori.

Na svečanosti se raspravljalo o temama poput naknade za posredovanje od 12 posto za koju se Studentski zbor zalaže da bude uložena izravno u studentski standard.

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski zbor od Vlade traži niz mjera koje bi u ovoj situaciji pomogle studentima: Pogledajte koje su to

– Pozivamo na to da se prihodi ulažu u izgradnju sportskih centara, obnovu i nadogradnju studentskih domova, razvoj ostalog edukativno sadržaja, poboljšanje kvalitete života te aktivnosti koje se nude studentima tijekom studiranja, poručili su iz Zbora.

Isto tako, korak naprijed vide i u digitalizaciji Sveučilišta i to pomoću studentske iskaznice iksice koja bi bila jedinstvena studentska kartica za smještaj, prehranu, studentski servis, prijevoz i slično.

– Kroz djelovanje i suradnju sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja, imperativ je da Hrvatski Studentski zbor bude pokretač studentskih promjena i najglasnije tijelo koje studenti imaju. Stoga, svojim kolegama i budućim generacijama, stavljam kao obavezu da iz dana u dan rade na poboljšanju kvalitete studiranja i života na svim visokoobrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Uz zajedništvo svih studenata, napredak i razvoj su neupitni, a ulaganjem u studente Republika Hrvatska dobiva trajni zalog u svijetlu i uspješnu budućnost, rekao je Mateo Marušić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap