Pretraga

Hrvatski učenici među 250 sudionika iz 44 zemlje osvojili šest medalja na Prirodoslovnoj olimpijadi

A- A+

Po tri srebrne i brončane medalje osvojili su hrvatski učenici na upravo završenoj 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi, koja se od 2. do 11. prosinca održavala u Gabaroneu, glavnom gradu Bocvane.

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet priopćio je jučer, da su srebrne medalje osvojili Grgur Premec, Olga Jerković Perić i Mia Crnogaj iz zagrebačke XV. gimnazije, a Dorijan Lendvaj (XV. gimnazija, OŠ Popovača), Bartol Bučan (splitske III. gimnazija, OŠ Bol) i Matej Vojvodić (zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina, OŠ Vladimir Deščak, Novaki) osvojili su brončane medalje, prenosi Index.hr.

Premda je na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO) sudjelovalo oko 250 učenika iz 44 zemlje diljem svijeta, hrvatski su se genijalci ponovno našli na postoljima među lauretima.

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

Inače IJSO je međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta odnosno biologije, kemije i fizike.

Kao što smo naveli u prvom paragrafu Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana, a tri od njih su za učenike bila natjecateljska.

Učenici su prvi dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja, dok su u ostatku vremena imali prilik upoznati Bocvanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Na natjecanje u ovoj zemlji Južne Afrike, učenici koji su predstavljali Hrvatsku, dospjeli su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2017./18.), te dodatnim testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Učenike su na olimpijadu vodili Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap