Pretraga

HZJZ objavio nove preporuke, evo kako trebaju izgledati platnene maske za učenike

A- A+

Većina županija od ponedjeljka će zatvoriti srednje škole. Za srednjoškolce koji ostaju u klupama, kao i osnovnoškolce, maske su obavezne ako škole ne mogu osigurati distancu od 1,5, odnosno dva metra. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je novu verziju preporuka za proizvođače platnenih maski za škole.

foto: Vera Davidova za Unsplash

Prema Uputi za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., a koje su još uvijek na snazi, uporaba maski obavezna je kod učenika od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce i to u situacijama u kojima škole ne mogu osigurati propisanu distancu od 1,5 odnosno dva metra.

Uvjet je da su perive na 60°C

Iako smo ušli u parcijalni lockdown, 52% škola trenutno izvodi nastavu ‘licem u lice, odnosno prema A modelu, što znači da su učenici čitavo vrijeme u školama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke koje propisuju kako trebaju izgledati maske izrađene od tekstila. Prema toj uputi, materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili višeslojna, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje.

– Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati pri temperaturi od 60°C ili višoj. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima, stoji u uputi HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Pojavila se informacija da se zatvaraju srednje u Splitsko-dalmatinskoj, provjerili smo je li to točno

Trebaju prektivati nos, usta i bradu

HZJZ ističe i da platnene maske moraju biti dizajnirane tako da prekrivaju nos, usta i bradu te sadržavaju podesive vrpce, odnosno elastične trake.

– Svrha maske je da predstavlja barijeru tj. filtraciju čestica, osigura dišljivost te da bude prilagodljiva veličini djetetove glave. Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali itd.)
i moraju ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br.1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH). Preporuka je koristiti certificirane tekstile, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu. S obzirom na pandemiju koronavirusa u Europi, Europski odbor za normizaciju (CEN) izradio je na temelju zahtjeva Europske komisije dokument CWA 17553:2020, Higijenske maske za lice – Upute za minimalne zahtjeve, metode ispitivanja i upotrebu. Dokument sadrži podatke za proizvođače maski poput dizajna, veličine uključujući i dimenzije maski za djecu, izradu, te ocjenu svojstava
maski za lice koje nisu medicinske a namijenjene su najširoj uporabi. Dokument se može preuzeti na poveznici, uputa je HZJZ-a.