Pretraga

HZZ umiruje mlade: Imat ćemo dovoljno novca za provođenje aktivnih politika zapošljavanja

A- A+

U medijima se danas pojavila informacija kako će nova Vlada drastično srezati sredstva za financiranje mjera aktivne politike zapošljavanja kako bi namakli dovoljno novca za obećanje o 1.000 eura za svaku bebu. Iz HZZ-a rezove nisu potvrdili niti opovrgnuli, ali najavljuju da će se sa svim mjerama nastaviti jer će više novca stići iz EU.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Kraj čekanja na šalterima: Studenti više ne moraju u HZZO nositi potvrde o redovnom upis

U medijima se danas pojavila informacija kako će HZZ za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu dobiti 250.000.000 kuna, samo četvrtinu sredstava koje je Zavod za iste svrhe dobio prošle godine.

Mjere aktivne politike zapošljavanja poticale su i olakšavale zapošljavanje ugroženih skupina na tržištu rada, često mladih. U mjere aktivne politike zapošljavanja spadaju primjerice popularno ‘stručno osposobljavanje’ i mjera ‘pola-pola’, koja poslodavca oslobađa dijela nameta pri zapošljavanju osobe bez radnog iskustva.

Manje od države, više od EU

Ove se mjere djelomično financiraju novcem iz Europske Unije, a dijelom iz državnog proračuna. Za prošlu godinu HZZ je za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja od države dobio 941.651.269,70 te 252.986.423,50 kn iz EU sredstava.

Drastično smanjenje sredstava iz državnog proračuna moglo bi u pitanje dovesti  provođenje brojnih mjera putem kojih su se proteklih godina mladi zapošljavali. Iz HZZ-a umiruju mlade i tvrde da će eventualno smanjenje financiranja od strane države nadomjestiti novcem iz EU i da će se mjere provoditi i dalje.

– Tijekom 2016. godine iz EU sredstava planirano je 530 milijuna kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanje što je značajno veći iznos EU sredstava nego prošle godine. Navedena sredstva, uz dodatna sredstva iz nacionalnog proračuna koja će nam biti poznata donošenjem Državnog proračuna za 2016. godinu, bit će dovoljna za provedbu svih programa mjera aktivne politike zapošljavanja, rekli su nam iz Zavoda.

Dodaju da su kriteriji i uvjeti korištenja mjera sukladni su preporukama Europske komisije i usvojenim Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015.-2017. godine i  da će biti korigirani u daljnjem radu u dogovoru sa socijalnim partnerima i preporukama provedene vanjske evaluacije mjera aktivne politike tržišta rada.  

– Dodatni naglasak bit će na mjerama obrazovanja te se planira povećani obuhvat mjerama osposobljavanja, usavršavanja, dodatne prekvalifikacije kako nezaposlenih, tako i novozaposlenih ili zaposlenih kojima zbog promjene tehnoloških uvjeta rada i nedostatka vještina prijeti otpuštanje, kažu iz HZZ-a.