Pretraga

Inicijativa protiv vojnog roka: Odgoj se uči u školi i kući, a ne u vojsci

A- A+

I dok se na Markovu trgu odlučivalo i odlučilo da ministar obrazovanja Pavo Barišić i dalje uživa povjerenje Sabora, par kilometara niže, pred MORH-om održano je predstavljanje građanske inicijative ‘Ne vojnom roku. Hrvatska zna bolje!’, koju je pokrenulo niz organizacija civilnog društva.

foto: PR

Jedan od njihovih zaključaka upravo ide i na adresu ministra obrazovanja, budući da inicijatori predlažu da se novac koji vladajući namjeravaju usmjeriti u ponovno uvođenje vojnog roka, radije utroše za obrazovnu reformu.

Izdvojeni članak

Uvodimo vojni rok zbog potencijalnog sukoba, a nitko u susjedstvu ga nema na snazi

Odgoj se uči u školi i kući, a ne na vojnoj obuci

– Inicijativa potiče sve zainteresirane građane i udruge u Hrvatskoj da joj se priključe kako bi zajedno uvjerili Vladu Republike Hrvatske da odustane od ideje uvođenja obveze služenja vojnog roka za mlade muškarce, nakon završetka srednje škole, stoji u priopćenju koje su inicijatori odaslali medijima.

Inače inicijativu su pokrenuli Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dalmatinski odbor solidarnosti, Documenta, Eko Zadar, GONG, Homo Pula, Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Mali korak, Mreža antifašistkinja Zagreba, Mreža mladih Hrvatske, SDF, Zaklada Solidarna i Zelena akcija.

Uz obrazovnu reformu, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti okupljeni su istaknuli kao neke od gorućih problema, koje bi trebali dobiti prioritet, u odnosu na povratak vojne obveze.

– Unatoč tome što dio javnosti kao dobrobit ponovnog uvođenja vojnog roka navodi njegovu odgojnu funkciju, ova Inicijativa posebno želi istaknuti kako su i odgoj i obrazovanje primarno odgovornost obitelji te javnog i dostupnog obrazovanja, ističu pokretači Inicijative.

Izdvojeni članak

10 razloga zašto bi trebalo uvesti obvezni vojni rok

Cijela obrazovna reforma 300 milijuna kuna, koliko je samo godina vojne obuke

– Mladi ljudi ne trebaju vojni rok već radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijsku i ljudsku sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati kvalitetu svojih života. Podsjećamo kako se procjenjuje da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija, hrvatske građane stajala 300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna, naveli su organizatori Inicijative.

Kao argument protivljenja vojnom roku, pokretači Inicijative su istaknuli podatak da prije nego što je ‘zamrznuto obvezno služenje vojnog roka 2006. godine, 54% mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti, što je važan indikator za one koji sada žele mladima nametnuti vojnu obuku.’ 

Zbog svega je danas pokrenuta i peticija kojom su građani i građanke pozivani da svojim potpisom zahtijevaju od Vlade Republike Hrvatske odustane od ideje aktiviranja obaveznog vojnog roka. Na ovom linku je možete potpisati.