Pretraga

Instruktor vožnje: Kandidati ne znaju sva svoja prava, a mogu ih dobro iskoristiti

A- A+

Mladi nakon napunjenih 18 godina razmišljaju o polaganju vozačkog ispita, ali se često nađu u situaciji da potroše više novca nego što je potrebno samo zato što nisu imali dobrog instruktora vožnje. Postoji nekoliko stvari vezanih uz odabir i mijenjanje instruktora koje rijetko koji kandidat zna pa u nastavku pogledajte koja su prava vas kao budućih vozača.

foto i obrada: srednja.hr

Punoljetna osoba koja odluči polagati vozački ispit razmišlja o tome koju autoškolu odabrati jer se boji kako će naići na lošeg instruktora vožnje. U razgovoru s instruktorom Predragom Kunićem doznali smo zašto se oko toga ne trebate brinuti te što sve kao budući kandidati imate pravo napraviti, a što većina mladih ili njihovih roditelja ne zna.

Povrat novca ukoliko mijenjate instruktora i autoškolu

Izdvojeni članak

Ovo je minimalan iznos koji morate izdvojiti za vozačku dozvolu u Hrvatskoj

– Svaki kandidat, ako nije zadovoljan, ima pravo promijeniti instruktora vožnje ili autoškolu više puta, izjavio je instruktor Kunić.

Dodao je kako je to pravo rijetko kome poznato i da ako kandidati mijenjuju autoškolu, moraju dobiti povrat novca za sate vožnje, koje nisu odvozili u ovoj kojom su bili nezadovoljni.

Kad dođu kod drugog instruktora jednostavno nastave sa satima vožnje tamo gdje su stali i plaćaju onaj broj sati koji provedu u novoj autoškoli.

Autoškola je dužna kandidatu koji nastavlja osposobljavanje u drugoj autoškoli izdati i potvrdu o završenom dijelu programa i druge originalne dokumente potrebne za nastavak osposobljavanja, stoji u Pravilniku o osposobljavanju kandidata za vozače.

Kunić je objasnio kako svaki kandidat, od ukupnih 30 sati, mora odvoziti dva sata noćne vožnje te tri sata po autoputu, ukoliko postoji u blizini mjesta. Također je istaknuo kako u vozilu za vrijeme obuke smiju biti maksimalno dva kandidata, instruktor vožnje te drugi instruktor koji je na praksi. Drugim riječima ne smijete povesti prijatelja ili prijateljicu da vas zabavlja tijekom odrađivanja vožnje.

Instruktori s godinu dana vozačkog iskustva

Izdvojeni članak

Udarac budućim mladim vozačima: Umjesto očekivanog pojeftinjenja, u gradovima diljem zemlje autoškole poskupljuju

Uvođenjem Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače iz 2004. godine, mnoge su autoškole zaposlile neiskusne instruktore vožnje ili su zatvorile obrt. Prema spomenutom Pravilniku vlasnici autoškole nisu smjeli biti i instruktori pa su tako vlasnici u Osijeku zapošljavali bilo kojeg instruktora, samo kako ne bi ostali bez posla.

Kunić se prisjetio primjera kad je 19-godišnja djevojka postala instruktorica iako je iza sebe imala samo godinu dana vozačkog iskustva te je istaknuo kako se u tom periodu nije moglo naći instruktora vožnje na burzi rada.

Pravilnik je izmjenjen i nadopunjen prošle godine, no još uvijek ne stoji koliko godina trebate biti vozač prije nego što postanete instruktor, jedino je određena dobna granica kako ne smijete biti mlađi od 24 godine.

– Tako se može dogoditi da kandidate obučava 25-godišnjak koji je položio vozački ispit prije godinu dana, a netko tko je položio ispit s 18 godina i ima tri godine iskustva to ne može obavljati, istaknuo je Kunić.

Propale mnoge autoškole pa se Pravilnik djelomično izmijenio

Zbog činjenice da su vlasnici autoškola zapošljavali voditelja, administrativnu radnicu i predavača prometnih propisa, obavljali su kontraproduktivan posao pa su mnoge autoškole zatvorene. Izmjenom Pravilnika vlasnici autoškola mogu obavljati posao instruktora, ali samo ako nemaju položen tečaj iz prometnih popisa i samo 40 sati mjesečno.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap