Pretraga

Ovo je minimalan iznos koji morate izdvojiti za vozačku dozvolu u Hrvatskoj

A- A+

Između same ideje polaganja vozačkog ispita te trenutka kada vam u ruke bude uručena dozvola B kategorije, stoji proces, za koji ćete izdvojiti minimalno izdvojiti 7.507 kuna. No cijena može biti i veća. Kada kažemo minimalno to podrazumijeva da je sat nastave iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila te sat obuke upravljanja vozilom najmanji mogući prema zakonu koji je odredio MUP. I da ste vozački ispit položili iz prvog pokušaja.

Foto: srednja.hr

Da biste došli do vozačke dozvole za najpopularniju B kategoriju, trebat ćete izdvojiti 7.507 kuna u najboljem slučaju. U tu smo cijenu uračunali i 186 kuna, koliko košta izdavanje dozvole u MUP-u. No nemojte da vas iznenadi, ako cijena bude i veća.

Izdvojeni članak

Novom izmjenom zakona mladi vozači će moći voziti aute jače od 110 KS

Najviše cijene obuke na otocima te u malim mjestima

Naime Ministarstvo unutarnjih poslova određuje minimalnu cijenu sata nastave iz predmeta prometni propisi i sigurnosna pravila i on iznosi 22,12 kuna te minimalnu cijenu iz obuke upravljanja vozilom, koja je 143,75 kuna. Dakle autoškole ispod tog praga ne smiju ići, ali iznad njega mogu u nedogled.

– Više su cijena na otocima ili u malim mjestima gdje je jedna ili eventualno dvije autoškole pa se one međusobno dogovore o uvjetima. Dakle gdje nema konkurencije cijene su više, dok su u velikim sredinama gdje je jaka konkurencija niže. Shodno tome Zagreb ima najniže cijene obuke, objašnjava nam Darko Petravić, vlasnik stranice Instruktor vožnje.

Izdvojeni članak

Nema vozačke dozvole bez da naučite ove 222 stranice

Uz obveznih 30 sati nastave iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila, koji će vas stajati zajedno s polaganjem tog ispita najmanje 831,25 kuna te obuke upravljanja vozilom, koje će vas s izlaskom na ispit stajati najmanje 5451,25 kune, troškovi su još i:

– liječnički pregled – 450 kuna

– nastava i ispit iz pružanja prve pomoći – 588,75

– izdavanje vozačke dozvole – 186 kuna

Izdvojeni članak

Agresivna i glasna muzika u automobilu, potiče mlade vozače na pogreške za upravljačem

Neograničen broj puta možete izlaziti na ispite upravljanja vozilom

Ako pak padnete na ispitu upravljanja vozilom, čeka vas trošak od dodatnih 831,25 kune. Naime, do sljedećeg ispitnog roka zakonski ste obvezni na minimalno dodatna tri sata obuke. Kada se ta cifra pribroji troškovima novog izlaska na ispit, dolazimo do navedenog iznosa.

Neograničeni broj puta možete izlaziti na ispite upravljanja vozilom, ali ako ne položite vožnju ni nakon 18 mjeseci od položenih prometnih propisa morate minimalno voziti 12 dodatnih sati do sljedeće prijave ispita.

S druge strane ispitu iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila zakonski imate pravo 5 puta pristupati. Ako ni nakon petog puta ne položite, morate ponovo odslušati predavanja.

Usporedimo li se cjenovno sa zemljama Europske unije, nismo ni u vrhu, ali ni na dnu.

– Kada je riječ o cijenama vozačke obuke u Hrvatskoj u odnosu na EU nemam baš precizne podatke za sve zemlje, ali mislim da smo negdje u prosjeku. Teško je napraviti usporedbu budući da nisu svugdje jednaki propisi, a time ni program obuke. U nekim je zemljama kao kod nas obvezni broj sati obuke upravljanja vozilom 35, u drugima je 30, a ponegdje čak i 20. O tome onda ovisi i cijena autoškole, za kraj nam objašnjava Darko Petravić.